В Русия приключи модернизацията на едни от най-мощните оръдия в света

В Русия приключи модернизацията на едни от най-мощните оръдия в света

Компанията “Уралтрансмаш” (част от “Уралвагонзавод” на “Ростех”) обяви, че са приключили работите по модернизацията на мощното самоходно оръдие “Малка” и миномета 2С4 “Тюлпан”, предаде РИА “Новости”.

На 203-мм “Малка” са подменени скоростната кутия, механизмите за разпределение и енергийния агрегат. Обновено е и оборудването: апаратурата за вътрешни комуникации, приемането и обработката на данни, радиостанцията, приборният комплекс на системата за противоатомна защита и приборите за наблюдение, съобщиха от пресслужбата на “Уралвагонзавод”.

Минометът 2С4 “Тюлпан” е оборудван с нова комуникационна система, която позволява на оръдието да работи в единна система от тактически звена, както и със съвременни прибори за наблюдение, приборен комплекс, радиостанция и въоръжение.

Първите модернизирани 240-мм самоходни “Тюлпани” вече са постъпили в руските сухопътни войски”.

2С7М “Малка” е модернизиран вариант на оръдието 2С7 “Пион”, създадено през 1980 г., което и до днес се смята за едно от най-мощните оръдия в света. Установката е предназначена за поразяване на цели и обекти на противник в дълбочината на отбраната отвъд фронтовата линия.

Оръдието може да стреля с осколочно-фугасни снаряди и с активно-реактивни боеприпаси. Основното му преимущество обаче е способността му да използва бетонобойни и химически снаряди, както и специални боеприпаси с ядрен заряд. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.