Морска блокада на Русия: възможна ли е и как в крайна сметка би завършила подобна авантюра

Морска блокада на Русия: възможна ли е и как в крайна сметка би завършила подобна авантюра
Ако направят опит за морска военна блокада на Русия, американските самолетоносачи, участващи в тази операция, ще бъдат потопени с вероятност 88%.

Подобен развой на събитията описва интернет изданието Voltairenet.org. Както се посочва в публикацията, Москва не се бои от нападение от страна на САЩ. Русия вече демонстрира в Сирия превъзходството на сухопътното си оръжие и е способна ефективно да противодейства на евентуален опит за морска блокада.

По Черно и Средиземно море подобна блокада е невъзможна, тъй като новите хиперзвукови ракети “Кинжал” и “Циркон” ще успеят да неутрализират морската групировка на САЩ от Гибралтарския проток. Ситуацията ще се развие неблагоприятно за американците и ако се опитат да блокират Русия от север.

“Ще успеят ли САЩ, подкрепяни от НАТО, да вкарат в действие военноморска блокада срещу Русия в Атлантическия, Балтийския или Арктическия регион?”, пита авторът на публикацията. И отговаря, че това е малко вероятно. Самолетоносачите няма да могат да минат през арктическите води заради опасността да заседнат в ледовете. В другите северни направления шансове за успех на практика няма.

“Русия може да изстреля хиперзвукови ракети по корабите от военноморските групировки, осъществяващи блокадата, още щом влязат в пролива Скагеррак, свързващ Северно и Балтийско море. Освен това руските атомни подводници, въоръжени с хиперзвукови ракети, могат да нанесат удар по американската военноморска група, когато тя е на 1000 км от източното крайбрежие на Атлантическия океан на юг от Исландия. Руснаците могат да изстрелят и ракети, пренасяни от бомбардировачи с далечен радиус на действие Ту-160 и Ту-23МЗ, ако морската група на САЩ достигне Южна Гренландия. За да не бъдат прихванати, самолетите ще минат по траектория през Северния полюс”, се посочва в публикацията.

Още един въпрос, който задава авторът, е какви са шансовете за оцеляване на военноморската групировка на САЩ. Отговорът не е утешителен за американците.

“Времето за реакция на Пентагона в случай на нападение с хиперзвукови ракети е много малко заради високата скорост на ракетите, които бързо ще се окажат в зоната на действие на зенитните системи. Вероятността самолетоносачите да бъдат унищожени от двата типа хиперзвукови ракети е 88%. Това означава, че от 100 изстреляни свръхзвукови ракети 88 ще пронижат защитата и ще унищожат целите.

Ако бъдат пуснати 11 хиперзвукови руски ракети срещу 11 самолетоносача на САЩ, само 1,3 ракети няма да попаднат в целта. Тоест Пентагонът ще остане само с два самолетоносача, включително един повреден след първия залп на руските хиперзвукови ракети. За американския флот това би било катастрофа”, заключава Voltairenet.org. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.