Модернизираният Tу22M3M получава “Кинжал”?

Модернизираният Tу22M3M получава "Кинжал"?
Наскоро модернизираният свръхзвуков бомбардировач Tу22M3M лети по-бързо от своя предшественик и може да измине значително по-голямо разстояние.

Подобрените и по-икономични двигатели позволяват на самолета да набира скорост, надвишаваща базовите 2 000 км/час. А радиусът на действието му, според някои данни, се е увеличил от сегашните 6 до 8 хил. км.

Това е без дозареждане във въздуха. Инсталирането на система, която позволява такова, върху модернизираната машина, според експертите, поставя Tу22M3M в наравно със стратегическите ракетоносци Ту-160 и Tу-95MС.

Голямото подобрение на бомбардировача (подменени са 80% от бордовото му оборудване) обаче не нарушава условията на Договора СТАРТ-3.

Това заяви Русия пред САЩ. Известно е, че от около сто бомбардировача, стоящи на въоръжение, през следващите години се планира да се модернизират около 30. По-специално, ще бъде инсталирано съвременно цифрово радионавигационно оборудване, нова комуникационна система и информационно-управляваща система.

“Туполев” ще получи и ново оръжие. Неговата бойна ефективност също ще се увеличи поради използването на хиперзвуковата ракетна система “Кинжал” и нови противокорабни ракети.

Председателят на Комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията и бивш командващ на руските Въздушно-космически сили (ВКС) Виктор Бондарев заяви по-рано, че е глупаво да не се използва огромният потенциал за модернизация, заложен в Tу22M3 още преди 30 години. “За да запазим лидерството си в авиацията за далечни разстояния, не е необходимо да измисляме нещо съвсем ново, просто трябва да модернизираме тези бомбардировачи до по-нова версия”, каза Бондарев.

Той заяви пред кореспондента на “Российская газета”, че модернизираният бомбардировач ще има и цифровата специализирана изчислителна подсистема СПВ-24-22, а ще може да използва и спътникова система за навигация ГЛОНАСС. Подобрени са и ергономичните показатели в кабината на пилота. Самолетите са адаптирани за евентуално оборудване със съвременни високоточни крилати ракети X32 клас “въздух-повърхност”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.