“Ръцете им са къси”: защо САЩ са безсилни пред “Сармат” и “Авангард”?

"Ръцете им са къси": защо САЩ са безсилни пред "Сармат" и "Авангард"?
Военните експерти на САЩ са разтревожени от сегашното състояние на американската система за ПВО.

Тя явно не догонва развитието на съвременните руски ракетни комплекси, отбелязват авторите на статия, публикувана в изданието Military Watch.

Авторът пояснява, че американската мрежа за противовъздушна отбрана се състои от четири основни системи: Patriot, AEGIS и AEGIS Ashore, THAAD и GMD.

От всички изброени за най-ефективна се смята Patriot. Но и нейните възможности са ограничени. И по-конкретно заради системата за “горещ” пуск, за разлика от руската ЗРК С-300, в която се използва “студен” вертикален пуск на ракетите.

Всички четири американски системи са способни да поразят МБР, едва след като такава преодолее половината от пътя си и започне да се снижава. А на ранните етапи, когато целта е твърде висока, американските ПРО не могат да я достигнат.

Например когато севернокорейската ракета “Хвасонг” прелетя над Япония през 2017 г., системите AEGIS, разположени на японските и американски военни кораби, не успяха да я свалят. Височината от 770 км за тях е недостижима.

Което само говори в полза на руския хиперзвуков комплекс “Авангард”. Авторът на статията смята, че шансовете за неговия прехват са близки до нулата. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.