Концерн “Калашников” започва серийно производство на АК-308 от натовски калибър

Концерн "Калашников" започва серийно производство на АК-308 от натовски калибър
Руският концерн “Калашников” завърши заводските изпитания на най-новия автомат АК-308, създаден за патрони на НАТО, и планира още през тази година да го пусне в серийно производство, съобщи генералният директор на концерна Владимир Дмитриев.

“Заводските изпитания са завършени, следват предварителните. Ако всичко мине нормално, то през тази година можем да влезем в серия. АК-308 безусловно е интересен в качеството си на бойно оръжие, тъй като щурмовите винтовки от такъв калибър са малко”, заяви той, цитиран от руски медии.

Дмитриев отбеляза, че компанията разчита на необходимост от новия автомат в Русия в качеството на гражданско оръжие, тъй като той е създаден за патрон 7,62х51 мм, който също така е и един от основните ловни патрони.

Самият автомат АК-308 е създаден на базата на АК-103 с елементи от конструкцията на АК-12.

Вместимостта на пълнителя му е 20 патрона. Масата на оръжието с празен пълнител е 4,3 килограма. АК-308 използва диоптричен прицел и сгъваем, регулируем по дължината приклад.

По-рано стана известно, че “Калашников” е подписал първия договор за доставка зад граница на новите АК-12. Първата партида в най-скоро време ще бъде изпратена в Армения. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.