Конкретни доказателства: Защо ракета 9М729 не нарушава Договора за ракетите с малък и среден обсег?

Конкретни доказателства: Защо ракета 9М729 не нарушава Договора за ракетите с малък и среден обсег?
Крилатата ракета 9М729, с която е снабден оперативно-тактическият комплекс “Искандер-М”, не може да бъде заредена с такива количества гориво, с които c (ДРСМО) да бъде нарушен.

Това съобщи началникът на ракетните войски и артилерията на Въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Михаил Матвеевски по време на брифинг.

По неговите думи ракетите 9М729 и 9М728 се снабдяват с бойни глави и се зареждат с гориво само в заводски условия. При това масата на горивото гарантира максимален конструктивен обсег на полета, ограничен от изискванията на указания договор.

Във войските такива ракети, по думите на генерала, се доставят в специални контейнери. Тоест промяната на масата на горивото и дозареждането на ракетите на територията на войсковите части е невъзможно.

“Във войските се осъществява само съхранението на ракетите, поставянето им в пусковите установки и транспортно-зареждащите машини и провеждането на регламентирани работи”, уточни генерал Матвеевски.

Заради ограниченото количество гориво ракетата 9М729 не може да лети на разстояние над 500 км или иначе казано – не нарушава ДРСМО, отбеляза военачалникът.

Матвеевски обясни и с какво ракетите 9М729 се различават от предшествениците си. По думите на генерала 9М729 е модернизиран вариант на ракетата 9М728, която влиза в състава на комплекс “Искандер-М”.

В хода на модернизацията е изменено количеството на бойния заряд и е поместена допълнителна апаратура, което прави ракетата с 53 см по-дълга. В допълнение към това 9М729 е получила нова пускова установка, позволяваща да се поместват по четири ракети, а не по две.

Повечето агрегати на 9М728 и 9М729 са унифицирани, но има и разлики. Ракетата 9М729 има бойно снаряжение с повишена мощ и нов бордови комплекс за управление, който позволява по-високата точност на поразяване на целите.

Максималният обсег на полета ѝ е 480 км, което е с 10 км по-малко от аналогичния показател на 9М728. Договорът за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег обаче засяга ракети с 500-1000 км и 1000-5500 км обсег на действие. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.