Колко оръжие изнася България

Колко оръжие изнася България


Износът на оръжейната индустрия расте с над 50% през 2015 г.
Най-големите пазари за българските търговци и производители са в Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ

Износът на българска военна продукция е нараснал по предварителни данни с над 50% през 2015 г. спрямо предходната година и достига 640 млн. евро, като страната ни е заела позиции и на нови пазари.
Това съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на военната изложба “Хемус 2016” в Пловдив. За сравнение – през 2012 г.

България е изнесла оръжия, боеприпаси и друга военна продукция за 219 млн. евро, през 2013 г. износът нараства на 233 милиона евро. Големият ръст започна още през 2014 г., като причината е вероятно в развиващите се военни конфликти по света.

В анализ на факторите, довели до резкия скок на износа на българска военна продукция, ние ще посочим на първо място нарастващо търсене на оръжие от традиционните ни пазари, високото качество на българските оръжия и боеприпаси и разкриването на представителства в чужбина – Алжир и Индия – на големи български оръжейни фирми за пряко участие в тръжни процедури.

В структурата на износа най-големият дял е на оръжията и боеприпасите, следван от бронезащитни средства и резервни части за сухопътни военни средства, а най-големите ни пазари са Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ


Loading...

Като най-успешни в износа на оръжие през 2015 г. бяха посочени фирмите “Аполо инженеринг” (частен търговец, свързан с иракчанина Муханнед Наджим Абдуллах), производителя на калашници “Арсенал”, държавният търговец “Кинтекс”, частният търговец “Армитранс” и производителя “Емко”.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.