Капитан Димитър Списаревски и Поручик Георги Кюмюрджиев.“Да загинеш с чест за родината в стихията на въздушния бой”

Капитан Димитър Списаревски и Поручик Георги Кюмюрджиев.“Да загинеш с чест за родината в стихията на въздушния бой”
На 20 декември 1943 г. по обяд воят на сирените оповестява идването на американските противникови самолети, дошли, за да бомбардират столицата.

Българските летци – орли отлитат, водени от своя командир , за да бранят небето над Майка България. Сред тях е и поручик Димитър Светозаров Списаревски само на 27 години.

Самолетът му не успява да стартира, затова Списаревски излита с резервна машина, със закъснение след другите. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал. Настава страшна битка.

Няколко бомбардировача на противника са свалени. Списаревски сразява една крепост, другите хвърлят бомбите си над полето и обръщат назад преследвани от наши изтребители, но една група упорито следва своя път към столицата. В този миг, останал без боеприпаси,

Списаревски решава на всяка цена да обезглави противниковата група. Но няма с какво друго освен с неговия несъкрушим дух и сърце от метал. С грамадна скорост и точно насочване връхлита като истинска торпила върху крепостта водач. Двете машини се раздробяват на хиляди парчета.

Така загива капитан Димитър Списаревски, чийто идеал е бил – “Да загинеш с чест за родината в стихията на въздушния бой” и се окичи за вечни времена с ореола на величието и безсмъртието.

В този бой загива и друг храбър български офицер поручик Георги Кюмюрджиев. / dim5805.blog.bg


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.