Какви ракети ще се повяват в Русия след излизането на САЩ от договора за РСМО

Какви ракети ще се повяват в Русия след излизането на САЩ от договора за РСМО
Русия сваля своите “Калибри” и “Кинжали” от корабите и самолетите и ги разполага на наземни носители.

На 21 октомври 2018г. Доналд Тръмп обяви, че САЩ планират да излязат от договора за ракети със среден и малък обсег (РСМО). Според американския президент и парламента на САЩ Русия от дълги години нарушава разпоредбите на този документ, създавайки на територията си наземни ракетни комплекси с убийствен обсег от 500 до 5500 км.

Доводите си САЩ аргументираха със “секретни данни” от разузнаването, без да приведат никакви директни доказателства за отправените обвинения. Решението вече е факт – остава само да се подпишат документите и да се сложи край на споразумението, което бе една от спирачките в гонката за въоръжение в Европа. Именно в Европа, тъй като тези ракетни комплекси на територията на Русия технически не представляват никаква заплаха за границите на САЩ.

Така през идните десетилетия в Шенген ще се появят американски наземни ракетни комплекси са обсег от 500 до 1000 км (ракети с “малък” обсег) и от 1000 до 5500 км (ракети със “среден” обсег).

На Русия ще ѝ се наложи да даде симетричен отговор и да създаде свои комплекси с аналогичен обсег на поражение.

Новите “малки” ракети в руския арсенал

От дълги години САЩ се опасяват, че Русия разработва “далекобойна” версия на ракетите за оперативно-тактическите комплекси “Искандер М”, разположени в Калининградска област.

“Номенклатурата на боеприпасите за тази система на превишава по обсег 500 км. Но техническа възможност да се създадат по-далекобойни снаряди действително съществува”, коментира пред Russia Beyond военният анализатор на информационна агенция ТАСС Виктор Литовкин.

Така че първата “малка” ракета може да стане именно снаряд за оперативно-тактическия комплекс “Искандер-М”.

При това в договора от 1987 г. са изключени само наземни комплекси с обсег от 1000 до 5500 км. Според разпоредбите му ракетите с морско и въздушно базиране с подобна ударна мощ остават в арсенала на САЩ, а по-късно те се появяват и в Русия. Затова, според Виктор Литовкин, американските Tomahawk и руските “Калибри” ще са следващото оръжие в списъка за “модернизация” и адаптация след прекратяването на РСМО.

Обсегът на поразяване на всяка от ракетите е от 300 до 2600 км. Всяка от тях лети към целите си не по балистична траектория отгоре надолу, а заобикаляйки ландшафта и релефа на конкретната местност.

Важен нюанс е и пълнежът на тези снаряди. Технологичният напредък позволява през следващите десетилетия всяка от тези ракети да бъде снабдена с бойна глава с взривна мощност, близка до тази на ядреното оръжие. Но това ще бъдат високоточни и маневрени оръжия, които няма да причиняват радиоактивно заразяване на местността. Така, след унищожаването на целите, през територията ще могат свободно да минат наземните войски.

Кой ще бъде върнат “от небето на земята”

Друг ключов кандидат за правото да стане “сухопътна” ракета е новият “Кинжал”. Преди година руските изтребители-прехващачи получиха нови хиперзвукови въздушни ракети от този тип и, според военните, те са единственото подобно въздушно оръжие в света към днешна дата.

Тези ракети могат да нанасят удари по цели на разстояние над 2000 км, без да влизат в зоната на противовъздушна отбрана на противника, се посочва в изявление на главнокомандващия на ВКС на Русия генерал-полковник Сергей Суровикин, с което разполага Russia Beyond.

По думите му след изстрелването въпросната ракета развива хиперзвукова скорост (8 пъти по-голяма от скоростта на звука) за секунди.

“Маневрирането на ракетите със скорост, превишаваща неколкократно скоростта на звука, им позволява гарантирано да преодоляват всички съществуващи и разработвани в момента системи за противовъздушна и противоракетна отбрана”, отбеляза Суровикин.

На оръжието е монтирана самонасочваща се глава, което позволява по врага да бъдат нанасяни удари във всяко време на денонощието, в буря и в дъжд.


Loading...

Руските военни експерти са единодушни, че именно тези ударни средства биха могли да получат своето “сухопътно” въплъщение и да застанат да бранят границите на Русия през идните десетилетия. Остава единствено въпросът за цената на разработката и нейното оборудване: гонката във въоръжението не е евтино удоволствие. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.