Защо ѝ е на Русия самолет с лазерно оръжие

Защо ѝ е на Русия самолет с лазерно оръжие

Русия работи върху създаването на самолет, оборудван с лазерно оръжие от ново поколение, съобщи за ТАСС източник от отбранително-промишления комплекс.

„Работи се върху ново поколение лазерна установка с въздушно базиране“, заяви събеседникът на агенцията.

По думите му става дума за самолета, известен с индекса А-60. По-рано медиите съобщиха, че проектът се изпълнява като част от опитно-конструкторските дейности на „Сокол-Ешелон“.

Опити да бъде създаден летящ лазер са правени още в съветско време.

Летящ лазер А-60

Разработването на лазерен комплекс с въздушно базиране (ЛКАБ) започва в научно-производственото обединение „Алмаз“ през юни 1965 година.

„Алмаз“ работи по авиационния комплекс заедно с авиационния научно-технически комплекс „Г.М. Бериев“ в Таганрог (на 1125 км южно от Москва).

Заедно двата научни центъра създават съветския авиационен комплекс А-60 на базата на самолета Ил-76. През 1983 г. на едно от подмосковските летища активно се работи по изпитанието на летящия лазерен комплекс. На 27 април 1984 г. А-60 успешно поразява с лазер въздушна мишена: целта получава необходимите поражения при въздействието на излъчването.

Експерти коментират, че не е коректно на лазерния комплекс да се приписва „задачата по прехващане на бойните блокове на балистични ракети“. Тази задача „никой и никога не е възлагал на ЛКАБ“, твърди заместник-директорът на Центъра за анализи на стратегиите и технологиите Константин Макиенко.

Специалистите открояват специално не толкова възможността за топлинно поразяване на целта, колкото потенциала на лазерите да блокират оптико-електронните средства на разузнаването – перископи, далекомери и други устройства, с които са оборудвани съвременните оръжия. Благодарение на фокусиращите се средства такива прибори многократно увеличават въздействието на лазерното излъчване. Далекобойността на поразяване с лазер на оптиката може да бъде стотици и хиляди пъти по-голяма в сравнение с пределната далекобойност на топлинно поразяване, отбелязват от „Алмаз“.

Евтино, мигновено и действащо при всякакви метеорологични условия

Лазерното оръжие е привлекателно най-вече заради възможността неочаквано и практически мигновено (със скоростта на светлината) да атакува противника заради относително ниските разходи на „изстрела“, голямата точност, а също и поради факта, че не е необходимо да се трупа арсенал от „боеприпаси“ в мирно време. Неговото монтиране на самолети преди всичко гарантира действие при всякакви метеорологични условия (стрелбата не зависи от това дали е облачно или не например), голяма мобилност и маневреност.

През 90-те години на миналия век заради разпадането на СССР и последвалата го икономическа криза дейностите са спрени и се възобновяват едва в началото на новия век.

Така през август 2009 г. е направен експеримент по насочването на лазерен лъч от борда на А-60 към космически апарат, летящ на височина 1500 км. При полета са открити и съпровождани няколко десетки космически апарата. А в края на 2012 г., по данни на вестник „Известия“, руското Министерство на отбраната възлага задачата да бъде възобновена работата по създаването но бойни лазери, способни да поразяват самолети, спътници и балистични ракети.

Надпревара в лазерните оръжия?

САЩ са правили опити с мощен химически лазер като част от проекта ABL по създаването на система за противоракетна отбрана. От края на 70-те години на миналия век подобни дейности са извършвали консорциумът Boeing, Northrop Grumman и Lockheed Martin. През 1985 г. са проведени наземни изпитания, при които лазерът нагрява и взривява неподвижен резервоар с гориво, намиращ се на разстояние 1 км.

Тази система е монтирана на специално модифициран товарен самолет Boeing 747-400F. ABL е снабден с инфрачервени сензори за откриване на цели, три лазера и система от лещи за фокусиране на лъча. Изпитания на системата са правени на практика всяка година, но така и не се стига до нужното ниво на ефективност на новото оръжие. Проектът е изоставен през 2012 година.


Loading...

„Родният авиационен лазерен комплекс ще използва максимално предимствата на лазерното оръжие в интересите на решаването на важни задачи на въздушно-космическата отбрана на Русия. Има основания да се вярва, че създавайки този иновационен комплекс, ПАО НПО „Алмаз“ и кооперацията от предприятия ще запазят лидерските позиции в разработването на лазерни комплекси“, посочват руски специалисти.
Източник: bg.rbth.com/

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.