Защо е толкова специална пушката СВЧ, която Путин тества?

Защо е толкова специална пушката СВЧ, която Путин тества?
Новият снайпер ще бъде приет на въоръжение в руските ВС и вероятно ще стане сериозна конкуренция на немските и американските модели.

Руският президент Владимир Путин на 19 септември посети стрелбището на концерн “Калашников” , за да тества най-новия снайпер на компанията – СВЧ-308. Моделът предстои да замени остарялата пушка “Драгунов” в редиците на руската армия.

СВЧ е полуавтоматична пушка, способна на ефективна стрелба в радиус от 1 км. Оръжието е базирано на “МА-Винторез Драгунов” – като вече са пуснати три негови версии.

Първата е снабдена със съветски патрони 7.62x54R, широко използвани в руската армия. Втората и третата версия на СВЧ са адаптирани за натовските патрони .308 Win (неофициално предпочитани от руските снайпери от 7.62x54R калибър) и мощните .338 Lapua Magnum, които имат обсег от 1,6 км.

Защо заменят добрия стар “Драгунов”?

Снайперът “Драгунов”, разработен през 1950-те, вече е остарял. Главният проблем със съветското оръжие е, че размерът на цевта му не може да работи с модерните патрони, тъй като те са много по-големи и по-тежки от съветските.

Освен това  цевта на “Драгунов” не е достатъчно твърда в сравнение със съвременните пушки. Това означава, че при всеки изстрел ъгълът може да се промени и, въпреки че тези отклонения обикновено са микроскопични, ефектът върху точността на оръжието може да бъде пагубен. Новата СВЧ позволява и монтирането на съвременен нощен визьор и термовизионни устройства, които я правят още по-ефикасна.

Заемайки чертежите от “МА-Винторез”, от “Калашников” са запазили операционния принцип на механизмите на “Драгунов” при създаването на новия снайпер. Въпреки недостатъците ѝ старата пушка още се смята за надеждно полуавтоматично оръжие.

СВЧ е изпитана във времето концепция за огнестрелно оръжие, поставена в ултрамодерно тяло. Пушката не само изглежда добре и е конкурентоспособна (с Heckler & Koch, например), но също така се гордее с невероятна ергономика. Крупното устройство за сигурност на “Драгунов”, разположено в средата на оръжието, е заменено с удобен двупосочен превключващ лост, управляван от палеца, което улеснява откриването на огън в извънредни ситуации.

Новият сгъваем телескопичен приклад също е забележителен и може да се настройва по желание на всеки стрелец. СВЧ е гъвкава и работи с високоефективен пневматичен (шумозаглушителен) механизъм.

На международните пазари СВЧ ще се конкурира с най-добрите немски и американски пушки, включително HK417, SCAR-H и AR-10. Твърде рано е да кажем как ще се представи, но вече се вдига много шум около новия руски далекобоен убиец. / bg.rbth.com

ВИДЕО: Путин тества най-новата снайперска винтовка на „Калашников“ СВЧ-308


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.