Поглед в близкото бъдеще: руските ВДВ се готвят да премат в състава си хиляди бойни роботи

Поглед в близкото бъдеще: руските ВДВ се готвят да премат в състава си хиляди бойни роботи

“Технодинамика” разработва десантни системи за военните роботехнически комплекси, съобщиха пред “Интерфакс” от пресслужбата на холдинга.

“Работим по този въпрос”, съобщиха от пресслужбата в отговор на съответния въпрос.

В състава на холдинга влиза “НПП Парашютостроения” – един от водещите руски разработчици на парашутни системи. Освен всичко друго, компанията разработва и парашутната система Д-14 “Шелест” за Въздушно-десантните войски (ВДВ), съвместима с екипировката “Ратник”, и парашутна система за космическия кораб “Федерация”.

През март миналата година вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин в интервю за “Интерфакс” анонсира постъпването на бойни роботи в руската армия.

“Задачата е да изведем нашия човек от сектора на поражение до безопасно разстояние, но така, че самият той да вижда врага и да е способен да го порази. Нашата цел е да превърнем военнослужещия в оператор на роботехническа система, способна да изпълнява всякакви бойни задачи”, каза Рогозин.

“Прогресът ще се движи именно в това направление: в максималното развитие на изкуствения интелект, роботехническите средства, включително и безпилотните такива. Войната на бъдещето ще бъде много технологична, много високоточна и много дистанционна”, заяви вицепремиерът.

Година по-късно – през март 2018 – руският министър на отбраната Сергей Шойгу сподели, че още тази година може да започне серийното производство и на бойни роботи за руската армия.

“Започнахме създаването на бойни роботи. Приключва се с държавните и войсковите им изпитания. И се надявам, че още през тази година ще започнем серийното им производство”, заяви Сергей Шойгу.

В момента е официално известно за разработките на няколко ударни робота за руските военни, включително “Уран-9“, “Нерехта“, “Соратник”, “Кунгас“, “Платформа-М” и “Арго”. Според съобщенията на военното министерството поне две от тях са минали тестове в Сирия. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.