ЗАХАРОВА: РУСИЯ НЕ СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ВОЙНА С НАТО

maria zaharova
Русия не се готови за война с НАТО, независимо от впечатлението , което създават в това направление западните Средства за Масова Информация, заяви официалният представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова по време на брифинга за чуждите кореспонденти.

“Ние не се подготвяме за война”, каза Захарова, пред РИА “Новости”.

По думите й, ако погледнете в западните вестници, , вероятно ще останете с впечатлението, че още утре ще започне война”.

“Но ние не искаме и не се готвим за война. Ние имаме съвсем други задачи и други цели в живота. Трябва да разберете , че за руският човек няма нищо по-страшно от войната. Ние сме загубили 20 милиона човека през ХХ век само по време на Втората световна война… За всеки човек в Руската Федерация няма нищо по-ужасно от войната”, отбеляза тя.

Тя подчерта, че Русия никога не е била агресор, както се опитват я представят от НАТО.
“Най-кървави войни, които са се водили на територията на моята страна, са били воини, в които са ни нападали. И когато аз сега всеки ден чета вашите вестници, в които се казва, че Русия е агресор, ми е смешно. Ние сме воювали много пъти с германците. Но всеки път те са ни нападали. Ние сме воювали с французите, но те са ни нападнали. Кога ние сме били агресор?” – заяви официалният представител на министерството на външните работи Мария Захарова.

Според нея, Русия иска да й се даде възможност да се развива. Въпреки това, винаги, когато РУСИЯ достигне до определено ниво на развитие, се започва агресивна външна дейност срещу нея, насочена към ограничаване на нейното развитие. “Всичко, което искаме, е да ни оставите на мира и да се занимавате със себе си , както и да имаме равни условия за развитие на отношенията с всички страни в света въз основа на международното право и на взаимното уважение”, подчерта Захарова.

На 9 юли м.г. президентът на САЩ Барак Обама заяви, че действията на Русия към Украйна са сред основните заплахи, пред които е изправено НАТО.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в края на дискусията с премиерът на Русия Дмитрий Медведев на срещата на върха на НАТО заяви, че Русия не представлява непосредствена заплаха за Северноатлантическият алианс. Президентът на Франция Франсоа Оланд също така заяви, че Русия не е враг и не е заплаха”.

В навечерието срещата президентът на Литва Далия Грибаускайте призова Германия да не гледа назад в миналото и да защити Литва от Русия, а министърът на отбраната на Полша Антоний Мацеревич каза, че Полша се отнася към Русия като към най-голямата заплаха за Европа и света”.


Loading...

В петък, НАТО взе решение за създаването на четири батальона в Полша и Прибалтика. Канада ще изпрати войници в Латвия, Германия – в Литва, Великобритания – в Естония, САЩ – в Полша.
Източник: ria.ru

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.