Започнаха финалните тестове на новата картечница РПК-16 в единиците на руската армия

Започнаха финалните тестове на новата картечница РПК-16 в единиците на руската армия


В Московското висше общовойсково командно училище (МосВОКУ) за изпитания постъпи новата ръчна картечница на “Калашников” РПК-16, предаде “Российская газета”.

Специалистите от МосВОКУ пристъпиха към опитно-войскова експлоатация на новото оръжие. На занятията по огнева и тактическа подготовка им предстои да оценят техническите характеристики и точността на картечницата, удобството на нейната експлоатация и обслужване, разказаха от руското военно министерство.

След края на тестовете, ако е необходимо, ще бъдат направени препоръки за подобрения в РПК-16.

РПК-16 представлява радикална модернизация на руската картечница РПК-74. Това, което е особено интересно в нея, е възможността за проста подмяна на цевта практически по време на битката. Също така, за да се увеличи огневата мощ, е създаден специален барабанен пълнител от 95 патрона. Този пълнител може да се използва и от автоматични пушки, базирани на системата “Калашников”.

Формата и външният вид на картечницата РПК-16 позволяват инсталиране на допълнителни елементи, като например различни модели оптични мерници, които ще я направят почти снайперско оръжие.
Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.