Ефрейтор и борец извадиха момиче в кома от водопад и го съживиха

Ефрейтор и борец извадиха момиче в кома от водопад и го съживихаДокато дойде Бърза помощ, Никола Върбанов правил сърдечен масаж на 11-годишната Теменуга, а Тони Танчев – изкуствено дишане

“Момиченцето беше посиняло, а очите му обърнати. Не дишаше. Приятелят ми веднага започна да го обдишва, а аз правих сърдечен масаж. Минаха 3-4 минути, които ми се видяха цяла вечност. Накрая детето си взе въздух, повърна вода и дойде в съзнание.”

Това разказа пред “24 часа” ефрейтор Никола Върбанов от 61-а бригада в Карлово. На 10 март т.г. той и състезателят по класическа борба Тони Танчев спасиха от удавяне 11-годишната Теменуга. Същия ден следобед петокласничката и връстничките ѝ Здравка и Доника тръгнали на разходка към водопада Сучурум в околностите на Карлово. Вместо да отидат на мостчето обаче, трите момичета се отбили по екстремна екопътека над ВЕЦ “Васил Левски”.

“Маршрутът е за опитни планинари и алпинисти. Преди години имаше стоманени въжета и метални скоби, но ги окрадоха. Теренът не е добре обезопасен”, обясняват карловци.

По същото време ефрейтор Върбанов, Тони Танчев и приятелките им Радина и Станимира били на мостчето. Коментирали, че водата е придошла. Изведнъж едната девойка

забелязала

вътре да

плува розова

раница

“Помислих си, че сигурно някой турист я е изтървал, но секунди по-късно видях в падащата струя дете. Приятелките ни се разпищяха”, обяснява военният.

С Тони светкавично слезли под мостчето. Борецът влязъл във вира, дълбок около 3 м, а след него и ефрейторът. Опитвали се да намерят детето, но нямали видимост, тъй като водата била кална и буйна. Малкото телце се появило на метър от униформения, но той не успял да го хване. Приятелят му бил по-напред, но също не могъл да улови детето. В следващия момент водата избутала момиченцето към брега, където Радина го задържала. Заедно с Никола измъкнали детето от водата. Двамата млади мъже опитали веднага да свестят изпадналата в безсъзнание Теменуга. Докато я вадели от вира, Станимира се обадила на тел. 112.

“Казах на Тони, че ще продължаваме да ѝ правим масаж и изкуствено дишане, докато дойде Бърза помощ. Първите една-две минути не постигнахме никакъв ефект.

Детето нямаше

пулс. После

изведнъж

изкара вода

Обърнахме го няколко пъти. Накрая отвори очи. Разрева се, беше в шок”, описва преживяното ефрейтор Върбанов. Радина и Станимира завили с топли дрехи момиченцето.

За 5-6 мин пристигнали линейка и патрулка. От майката на Теменуга служителите на реда разбрали, че дъщеря им е била с още две деца. Полицаите ги намерили да стоят уплашени на скала. Според разследващите трите момичета са се намирали над Сучурум, когато са били застигнати от придошлата вода от Стара река. Силната струя връхлетяла Теменуга и Доника. Дребничката Теменуга нямала достатъчно сили да се задържи. Водата я повлякла и влачила стотина метра. Ученичката паднала от 10 м височина.

“Истинско чудо е, че няма травми при полета над скалите”, казва Тони Танчев. Освен че е състезател, той е и треньор на деца по класическа борба. Тази година завършва във Варненския свободен университет “Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”. След няколко дни му предстои държавен изпит. Всяко лято заедно с гаджето си Станимира заминават за Англия, където работят във ферма. Инцидентът край Сучурум е най-голямото изпитание за тях досега.

“За първи път в живота си правих изкуствено дишане. Дано никога повече не ми се налага. Беше страшно. През цялото време се молех да успеем да съживим детето”, посочва Тони.

Никола Върбанов също за първи път прилага наученото в курса за подготовка на санитари, който е изкарал във ВМА преди 2 г.

Двамата приятели не смятат, че са извършили героизъм. “По-скоро проявихме човечност. Който има добро сърце, би постъпил така. Не може да гледаш отстрани и да не се притечеш на помощ”, казваНикола. Колегите му в казармата обаче твърдят, че в такава ситуация не всеки може да запази самообладание и да реагира правилно. Командирът на поделението бригаден генерал Пламен Йорданов лично го похвалил, а Министерството на отбраната излезе с официално съобщение за доблестната постъпка на военнослужещия.

Най-хубавите думи еферейтор Върбанов чул от семейството на спасената Теменуга. Тя все още е под наблюдение в болница “Св. Георги” в Пловдив, но според лекарите скоро ще се възстанови. Родителите на петокласничката се свързали по телефона с Никола и

му казали, че

искат да го

срещнат с

дъщеря си,

щом я изпишат. Двете приятелки на Теменуга вече ходят на училище. “Преживяха голям стрес, но важното е, че всичко приключи благополучно”, каза директорката на “Васил Левски” в Карлово Мариана Манчева.

Според шефа на пловдивската полиция Атанас Илков инцидентът има щастлив завършек заради адекватната реакция на ефрейтор Никола Върбанов, Тони Танчев и двамата полицаи от Карлово, които са намерили другите две деца. “Колегите са тръгнали по стръмната пътека и след 30-40 минути са ги открили. Свалили ги от скалата, успокоили ги и ги отвели на безопасно място”, каза Илков. В понеделник той ще награди четиримата спасители на Теменуга, Здравка и Доника.
Източник:24chasa


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.