Евтин и ефективен: модернизираният Т-90 ще изиграе важна роля в обновяването на руските войски

Евтин и ефективен: модернизираният Т-90 ще изиграе важна роля в обновяването на руските войски

Обновената машина се базира на най-добрите характеристики на предшественика си Т-90: техническа надеждност, бойна издръжливост, огнева мощ и способност оперативно да реагира на промените в ситуацията на бойното поле.

Показателите на Т-90М са подобрени благодарение на интеграцията на технологии от танковете от ново поколение Т-14 “Армата”, отбелязва “Российская газета”.

Последният все още не се произвежда в достатъчни количества, тъй като конструкцията му продължава да се доработва, а това значи, че Т-90 ще си остане основа на елитните бронетанкови съединения на руската армия и в близко бъдеще.

“Т-90М отстъпва на Т-14 само по някои свои възможности и с цяло поколение изпреварва първата версия на Т-90.

Тази машина не просто е по-евтина за производство, но и, което е не по-малко важно, експлоатацията и обслужването ѝ изискват съществено по-малко разходи”, пише американското списание Military Watch.

Най-значителното подобрение в обновения Т-90М, както се отбелязва в материала, е интеграцията на основното оръдие на “Армата” – оръдия 2А82-1М, в системата за управление на огъня “Калина”, което позволява да се използва широк спектър от боеприпаси от платформата на следващото поколение.

Също така в модернизираната машина се използват цифрови системи за връзка и управление от Т-14, което повишава осведомеността за ситуацията на бойното поле и разширява възможностите за водене на бойни действия.

“Въпреки че Т-90М е малко по-слабо брониран в сравнение с “Армата”, издръжливостта му е доведена до по-високо ниво, отколкото у машините от трето поколение”.

Изданието също така твърди, че въвеждането в експлоатация на голямо количество танкове от серията Т-90М е просто част от плановете на Русия по модернизацията на бронетанковите подразделения.

Наред с това се работи над усъвършенстването на танковете Т-72 и Т-80 под вариантите Т-72Б3 и Т-80БВМ съответно, в които също е подобрена огневата мощ и издръжливостта. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.