Докладът за руските хакери: какво мислят за него в Русия

Докладът за руските хакери: какво мислят за него в Русия
В Русия бе посрещнат с недоумение докладът на американската разузнавателна служба, озаглавен “Оценка на руските действия и намерения по време на изминалите избори в САЩ”, с преки обвинения срещу руския президент Владимир Путин, че е организирал хакерски атаки и намеса в американските избори. Неговата публична версия не съдържа никакви убедителни доказателства и това е главното възражение на политиците и обществеността.

Отново “лов на вещици”

Москва вече “сериозно се умори” от тази обвинения – така Кремъл коментира съвместния документ на ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (AНС) и ФБР. “Разбираме, че нашите американски колеги на различните етапи от историята си са преминавали такива етапи на “лов на вещици”, заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. Само че такива “емоционални изблици” преминават и на тяхно място идват по-трезви подходи, отбеляза той, подчертавайки за пореден път, че нито Москва, нито официални лица и ведомства нямат каквото и да било отношение към хакерските взломове.

В Държавната дума документът на специалните служби бе наречен “оскърбление”, при това оскърбление, нанесено на американския народ. Факт е, че половината от публичната версия на този доклад е посветена на дейността на руския телевизионен канал Russia Today (RT), който по време на кампанията явно отдаде предпочитание към кандидата на републиканците Доналд Тръмп, а демократката Хилари Клинтън представяше в отрицателна светлина. “Твърденето, че руски информационни ресурси са могли сериозно да повлияят на мнението на американския избирател, е пряко оскърбление на американското обществено мнение”, каза ръководителят на комитета към Държавната дума по информационна политика Леонид Левин. А още по-унизително за политическата система на САЩ е твърдението, че “публикуването на няколко факта за една от партиите се е превърнало в заплаха за 200-годишната американска държавност”, посочва парламентаристът.

Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова пък се ограничи само с ироничен коментар във Facebook: “Струва ми се, че “руските хакери”, ако изобщо са хакнали нещо в Америка, то това са две неща: мозъка на Обама и, разбира се, самия доклад за “руските хакери”.

Руснаците са направили това

Руската преса, която подкрепя властта, реагира на американската “сензация” не по-малко критично, обръщайки внимание на онази част от доклада, в която самите автори признават, че “някои изводи” за намеренията на Кремъл са направени въз основа на изказвания на руски политици, публикувани от руски средства за масова информация и постове в социалните мрежи. “В САЩ са направили доклада за кибератаките въз основа на ТВ и Twitter”, написа изданието “Взгляд”.

Думите за това, че руските чиновници “празнували” победата на Тръмп на изборите, а значи са причастни към атаките, наистина на мнозина се сториха странни (в доклада, например, като доказателство се посочва цитатът на лидера на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) Владимир Жириновски: “Ако той [Тръмп] победи, на 9 ноември пием шампанско!”).

Тази радост може да бъде разбрана, защото за никого не бе тайна, че руските чиновници много не искаха политиката на Обама спрямо Русия да бъде продължена и съответно не искаха Хилари Клинтън да бъде избрана, каза в ефира на радио “КоммерсантЪ FM” политологът и експерт по международни отношения Михаил Троицки: “Сама по себе си тяхната радост […] не означаваше, че те активно са се опитвали да му помогнат”, заключи той.

А някои руски потребители на Facebook реагираха на несъстоятелността на доказателствата (по-скоро на липсата им в публично достъпната версия) с шеги от рода на тази: “Спешно!!! Доклад на шведското и германското разузнаване до ООН, 8 януари 2017 година! Руски хакери са разбили леда на Чудското езеро през 1242 година!!!” (Битката на Чудското езеро между Новгородската република и Ливонския клон на тевтонските рицари на 5 април 1242 г. води до поражение на католическите кръстоносци в Северните кръстоносни походи срещу езичници и православни християни – бел. ред.).

Най-важното – те рискуват репутацията си

Може би доказателства има в секретната част на доклада, но тя е била представена само на екипа на Тръмп, на екипа на Обама и на комисията по разузнаване. На обществеността обаче се предлага да си прави изводи само от тази част, в която няма нищо съдържателно. “Без тази половина докладът изглежда, е-е какво, крайно безпомощно. В него няма каквито и да било нови изводи, нито (както бе обещано!) каквато и да било аргументация”, написа в социалните мрежи Леонид Волков, опозиционер и близък съратник на Алексей Навални, допълвайки, че авторите са възприели “изцяло стила [на американския сериал “В обувките на сатаната” – бел. ред.], привеждайки като доказателство “отпечатъка от цифровата активност на RT в социалните мрежи” под формата на няколко графики. “Накратко, много ми се иска да вярвам, разбира се, че анализирането в неразсекретената част на доклада е на по-сериозно равнище”, пише Волков.


Loading...

Разбира се, сега работата не е в това доколко е правдив докладът на специалните служби, считат в Русия. По-важното е политическият климат, който се създава, и е не по-малка реалност от самия доклад, отбелязва Троицки, а неговата сериозност се определя от това, че той е подписан от всички американски специални служби. “Те рискуват своята професионална репутация, дори вероятно своята кариера, правейки такива изводи… Така че тук рисковете за репутацията са твърде големи”.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.