Дмитрий Медведев положи венец на Паметника на Незнайния воин в София

Дмитрий Медведев положи венец на Паметника на Незнайния воин в София

Руският премиер Дмитрий Медведев положи венец в цветовете на руския флаг на Паметника на Незнайния воин в София, предаде ТАСС. Той стори това в понеделник (4 март), малко след като пристигна на официално двудневно посещение в България.

Паметникът на Безнайния войн е открит през 1981 г. по случай 1300-годишнината от българската държава като символ на признателност към падналите за свободата на България в цялата ѝ история. Идеята за монумента възниква още през 1918 г., а през 1936 г. работата по него е завършена от скулптора Андрей Николов. Заради Втората световна война обаче откриването му така и не се състои, а самата композиция е сериозно увредена.

Проектът е пресъздаден години по-късно под формата на саркофаг, където се пазят 15 гилзи със свещена земя от всички ъгълчета на България  и тленните останки от знайни и незнайни воини. В подножието му гори вечен огън, доставен от прохода Шипка, а отстрани се издига статуя на лъв – символ на българската държавност. Това е единствената оцеляла част от проекта от 1936 година.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.