Гореща точка: Щурма на Мосул.

Гореща точка: Щурма на Мосул.

Гореща точка ли е Мосул ?
Официалният представител на Иракски Кюрдистан в Русия разкавза за щурма на Мосул.

Доктор Асо Джанги Бурхан Талабани.
Доктор Асо Джанги Бурхан Талабани.

Официалният представител на регионалното правителство на Кюрдистан в Русия доктор Асо Джанги Бурхан Талабани разказва пред Газета.ру от кюрдския град Сулеймания за причините, поради които е затруднена операцията за освобождаване на Мосул от “Ислямска държава” (ИД), за това каква роля играят в нея кюрдите, шиитите, Турция и САЩ, а също и за ситуацията в Киркук, който е подложен на нападения на бойците.

Доколко успешно премина първата седмица от операцията запревземане на Мосул?

Асо Джанги Бурхан Талабани: Мога да кажа, че началото бе доста успешно. Само че всичко става много бавно. Положението се усложнява и от събитията в Киркук. Вечерта в четвъртък над 100 терористи, сред които имаше чеченци и граждани на Узбекистан, проникнаха в града и заеха там няколко сгради. От петък  (21 октомври) в Киркук, откъдето самият аз току-що се върнах, се водят тежки боеве. Загинаха 70 души, а над 200 са ранени. Макар че повечето бойци са ликвидирани, все още има съпротива. По наши данни стотина от най-добре подготвените бойци са пристигнали от Мосул в Киркук, за да отвлекат и разсеят вниманието на коалицията и всички останали, които провеждат операцията по освобождаването на града.

Атаката срещу Киркук беше ли изненадваща за пешмергите(кюрдските въоръжени сили бел. ред.)?

Д-р Талабани: Да, през последните две години този град бе напълно под контрола на кюрдите и там всичко бе много спокойно. Никой не очакваше такова внезапно нападение.

Какво още забавя хода на операцията по освобождаването наМосул?

Д-р Талабани: Наоколо има много минирани територии, затова процесът ще тече много, много бавно. Твърде много време ще отнеме и разчистването на самия Мосул. Друг проблем е, че мирни жители оказват подкрепа на ИД. В този район живеят основно араби сунити, а в правителството на Ирак доминират арабите шиити. По време на управлението си Саддам Хюсеин имаше жестоко отношение към шиитите. Сега много хора в Мосул се страхуват, че шиитите ще мъстят и затова ИД за тях е защита.

Има само един изход тяхното унищожение

 Щурма на Мосул.
Елитните антитерористични сили в Ирак се подготвят да атакуват позициите на “Ислямска държава”, докато се борят да си върнат превзетия от екстремистите град Мосул вече втора седмица, село Тоб Зава, около Мосул, понеделник, 24 октомври 2016 година. Конвой от специални сили, който напредва към селото Тоб Зава, понеделник, се натъква на крайпътна бомбардировка и попада в тежък обстрел от бунтовниците. Високоговорителите на “Хъмвитата” тръбят иракска патриотична музика, докато си проправят път към селото. Снимка: AP

Колко са бойците на ИД в Мосул днес?

Д-р Талабани: Около 4000-5000.

Това е война за унищожаването на всички, които симпатизират на ИД ли или ще има преговори с бойците?

Д-р Талабани: Преди време наистина се обсъждаше въпросът за откриване на коридор за изтеглянето на бойците, но днес това вече не е актуално. Защото и официален Багдад, и коалицията, оглавявана от САЩ, разбират, че ако тези бойци стигнат до Сирия, то рано или късно те ще се върнат в Ирак и отново ще започнат война.

А пешмергите имаха ли опит с преговори с бойците от ИД?

Д-р Талабани: Никога не съм чувал иракските кюрди да са водили преговори с терористите от тази организация. С тях не може да се договориш. Има само един изход – тяхното унищожение.

“Засега всичко върви по план”

А според мнението на ръководството на Иракски Кюрдистан градът ще бъде ли освободен от бойците?

Д-р Талабани: Необходими са няколко седмици. Засега всичко върви по план.

Пешмергите официално влизат ли в коалицията, оглавявана от САЩ, или действат като част от правителствените сили на Ирак?

Д-р Талабани: Армията на иракските кюрди действа като отделен играч. Има договор между НАТО и пешмергите, а също и между пешмергите и иракската правителствена армия. Според договорените правила кюрдите ще действат само извън пределите на Мосул, те няма да влизат в самия град. В него ще влязат само полицията и правителствените войски. Засега обаче иракската армия е далече от града. Ние, на свой ред, вече освободихме няколко села, остана още малко.

Колко иракски кюрди участват в операцията?

Д-р Талабани: Над 15 000. Мисля, че поне половината трябва да бъдат върнати в Киркук, защото за нас е по-важно да защитим Киркук, отколкото Мосул. Ще отбележа, че в редиците на пешмергите няма нито един иракски или американски войник.

От вторник Турция обяви, че също участва в освобождаването на Мосул. Какви цели, според вашето виждане, преследва Турция в Ирак?

Д-р Талабани: Подозираме, че Истанбул помага на определени групи бойци. Много е вероятно, че турците да искат да атакуват турски и сирийски кюрди, които според тях също са терористи. Силно се надяваме, че американците и Багдад няма да им позволят да участват. Край Мосул турците имат огромна база – Баашика, която съществува вече няколко месеца. Там има около 3000 турски военни.

С какво са въоръжени сега правителствената армия на Ирак и кюрдите?

Д-р Талабани: Иракската армия винаги е имала съветска техника, но днес Багдад купува и съвременно американско оборудване. От руското въоръжение правителствените войски имат самолети “Сухой”, вертолети Ми-28, Ми-35. От американците Ирак е купил F-16. Кюрдите нямат авиация, а що се отнася до наземната техника, то това са стари съветски танкове, а също и много бронирани “хамъри”: почти на всички са качени руски и американски картечници. Кюрдите активно използват руски РПГ-та и автомати “Калашников”.

Д-р Талабани
Съдбата на пленените езиди

Неотдавна Баба Шейх (езидски духовен лидер – бел. ред.) помоли властите на Кюрдистан да обърнат внимание на съдбата на пленените езиди. От 2014 г. терористите от ИД държат хиляди похитени жени и деца от езидския град Синджара. Каква е тяхната съдба сега?

Д-р Талабани: Отначало там имаше над 3000 жени. Някои загинаха, други кюрдите освободиха със собствени сили, а трети бяха препродадени. Знаем обаче, че в Мосул те и досега са много. Държат ги като пленници. Колко са останали към ден днешен, за съжаление, не можем да кажем. Със сигурност обаче са повече от хиляда.

А има ли възможност да се споразумеете с бойците за размяна на пленници?

Д-р Талабани: Имаше няколко опита, но в крайна сметка нищо не излезе: излъгаха ни и не ни дадоха пленници. Кюрдите обаче непрекъснато търсят начини да откраднат тези жени. Например езидският активист Абу Шуджа освободи около 300 души (Абу Шуджа е бизнесмен от Иракски Кюрдистан, който създаде на територията на Сирия и Ирак контролирана от ИД мрежа от активисти за освобождаването от робство на жени и деца езиди – Газета.ру).

Превод : bg.rbth.com


Loading...

Източник: gazeta.ru

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.