В Русия създадоха “умна” тъкан за арктическа екипировка

В Русия създадоха "умна" тъкан за арктическа екипировка
Директорът на руския Фонд за перспективни изследвания (ФПИ) Андрей Григориев обяви, че е създадена “умна” тъкан за облекло, която да се използва в екстремни климатични условия.

“Те (“умните” терморегулиращи материали) позволяват на топлината да се акумулира по време на физическо натоварване и я разпределят обратно за оптимална терморегулация в екстремни климатични условия в средния пояс, Арктика и Далечния север. С количеството на съхраняваната топлинна енергия те могат да надминат от 3 до 5 пъти най-добрите чуждестранни терморегулиращи материали”, каза Григориев, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че една от основите за създаването на материалите е принципът за получаване на ултрафини влакна с помощта на електроовлакняване.

Освен това са разработени филтърни материали за защита на дихателните пътища и кожата с рекордно висока способност да задържат аерозолни частици, но свободно пропускащи въздух и водни пари.

“Разработените материали ще позволят да се проектира принципно нова екипировка, която съчетава свръхвисоки защитни свойства и възможност за възможно най-дълъг комфорт при носене”, обясни Григориев.

Той добави, че Фондът разработва проект за промишленото производство на такива материали съвместно със Саратовския държавен университет. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.