В Русия създадоха ракетен двигател, който може да подсигури полет до над 10 години

В Русия създадоха ракетен двигател, който може да подсигури полет до над 10 години

Учените от Санктпетербургския политехнически университет (СПбПУ) “Петър Велики” разработиха опитен образец на ракетен двигател за космически апарати, способен да подсигури управляем полет в течение на над 10 години.

Това съобщиха руски медии, позовавайки се на пресслужбата на ВУЗ-а.

“Учените от СПбПУ разработиха ракетен двигател за космически летателни апарати, основан на ускорението на йони в нова конструкция. (…) Голямата скорост на огъня позволява да се получи необходимата тяга, икономично изразходвайки масата работно вещество. Затова трябва да стигне за управлението на полета на апарата за десет години и повече”, гласи документът.

В такъв двигател се провежда йонизация на запасните работни вещества, получените йони се ускоряват с електрическо поле до десет км в секунда. След това йоните се неутрализират и се изстрелват в космическото пространство, създавайки реактивна сила.Такъв двигател е универсален по отношение на горивото и може да работи дори върху лунен реголит или марсиански пясък. Това ще позволи дозареждането на космическите апарати по време на експедиция, без да се претоварва корабът и без да се съкращава времето за пребиваване в космоса, отбелязва се в съобщението.

По думите на един от авторите на разработката – професор Олег Цибин, използваната от учените технология е универсална: трябва да се сформира заредена частица и да се ускори електрическото ѝ поле. “За това може да послужат достатъчно широк кръг работни вещества, включително газове, течности и твърди тела. Необходимите технологии могат да се моделират и тестват в големи вакуумни камери на Земята”, цитира пресслужбата думите на учения.

Изпитанията на опитния образец на двигателя в условия, близки до полетните, университетът ще проведе съвместно с ОКБ “Факел” (Калининград) и Военнокосмическата академия “А.Ф. Можайски”. Вече са подадени три заявки за изобретението и е получен един патент. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.