Русия планира да направи най-тежкия арктически хеликоптер в света

Русия планира да направи най-тежкия арктически хеликоптер в света
Холдинг “Вертолеты России”, част от “Ростех”, разработва арктическа версия на най-тежкия серийно произвеждан хеликоптер в света – Ми-26Т2В, заяви генералният директор Андрей Богински.

По негови думи “работната конструкторска документация още не е създадена, но примерните срокове за работата вече са определени”. Освен това е формиран и техническият облик на арктическия вертолет Ми-26Т2ВА, в момента той се разработва с Военноморския флот (и е утвърден от ВКС), цитира “Взгляд“.

“Сега очакваме от министерството на отбраната тактико-техническата задача. По наши изчисления от момента на получаването ѝ до създаването на опитния образец ще минат около две години”, добави Богински.

Според него Ми-26Т2ВА ще бъде предназначен за използване с крайбрежните зони на арктическите морета, като машината “ще притежава редица специфични характеристики: отопляем фюзелаж, система за загряване на основните агрегати, допълнителни аварийно-спасителни средства и отопляем санитарен възел, специално оборудване за приготвяне и затопляне на храна”.

Тъй като проектът се създава и за морската авиация, то за летците е предвидено използване на специални костюми, а за тях ще бъде адаптирана и кабината на екипажа.

Планирано е да бъде направен както в транспортен, така и в десантен вариант.

На въоръжение в редиците на морската авиация на руския ВМФ в момента има арктическа версия на вертолета Ми-8АМТШ – Ми-8АМТШ-ВА. Договорът за доставките на тези машини за арктическите групировки беше подписан с военното ведомство през февруари 2016 година.

Ключови доработки на ми-8АМТШ-ВА в сравнение с базовата версия са подобрена топлоизолация, най-новото пилотажно-навигационно и радиосвързочно оборудване, уникална система за подгряване на двигателите и трансмисията, както и наличие на по-широка подвижна врата отляво. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.