Военен източник: Русия прави наземна крилата ракета “Калибър-М” с обхват 4500 км

Военен източник: Русия прави наземна крилата ракета "Калибър-М" с обхват 4500 км


Наскоро източник от военно-промишления комплекс заяви, че разработването на новата крилата ракета “Калибър” с почти 100% увеличени технико-тактически характеристики в сравнение с основната версия се планира изключително в морски вариант. Сега обаче, след като Русия е изправена пред оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, се планира едновременно да се разработи и наземен вариант на тази ракета.
“За нуждите на руския флот разработваме корабен вариант на крилатата ракета “Калибър-М”, който ще имат обхват 4500 км. Планираме да направим тази ракета и в наземен вариант в резултат на евентуалното едностранно оттегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег”. Това заяви анонимният източник от руския военно-промишлен комплекс, цитиран от интернет портала ТАСС.

“Като се има предвид възможността за окончателно оттегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, планираме да разработим корабна версия на крилатата ракета “Калибър-М”, която освен това ще има и обсег до 4500 км”, каза източникът.

Засега няма официално потвърждение от руския военно-промишлен комплекс, че се разработва такава мощна крилата ракета.
Според източника, освен по параметрите за максимален обхват, новата ракета ще се различава и по своите размери спрямо “Калибър”, която в момент стои на въоръжение. Източникът посочва, че “Калибър-М” ще бъде по-голяма и ще може да носи 1000 кг. Въвеждането ѝ на въоръжение е планирано до 2027 година.

“Калибър-М” ще бъде на въоръжение в тежките ракетни крайцери, ракетни фрегати, както и атомни подводници. В допълнение към конвенционалната бойна глава, която ще бъде двойно по-голяма от съществуващата, новата “Калибър-М” ще носи и ядрено оръжие.
Съединените щати обявиха, че ще спрат изпълнението на поетите ангажименти по отношение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на 2 февруари, а след шест месеца ще преустановят напълно своето участие. На 2 февруари тази година, в отговор на американските действия, Русия също прекрати участието си в това споразумение.

Неотдавна руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че наземната версия на ракетния комплекс “Калибър” ще бъде направена не по-късно от края на 2020 година. Това е една от мерките по повод едностранното оттегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, който страната е подписала със СССР (правоприемникът е Русия).

Припомняме
В момента на въоръжение в руския флот са крилатите ракети 3M-14 “Калибър”. Според наличните данни това са дозвукови ракети с ефективен обхват до 2500 км. Произвеждат се в две версии, които се използват на повърхностни кораби (“Калибър-НК”) и подводници (“Калибър-ПЛ”).

С тези ракети са въоръжени ракетните фрегати от клас 22350, корветите от клас 21631 “Буян-M”, атомните подводници от клас 885 “Ясен”, дизел-електрическите подводници от клас 877 и 636.3 и др.
Максималната маса на бойната глава на стандартната версия на ракетите “Калибър” е 500 кг. Те бяха много успешно приложени срещу терористични цели в Сирия, където се изстрелваха от повърхностни кораби и подводници.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.