ВИДЕО: Как Ми-8 може да “посее” над 7000 противопехотни мини за 60 секунди?

ВИДЕО: Как Ми-8 може да "посее" над 7000 противопехотни мини за 60 секунди?
В интернет се появи видео, на което се вижда как летящ хеликоптер Ми-8 минира местност с помощта на вертолетната система за миниране ВСМ-1, съобщи “Российская газета“.

Кадрите бяха публикувани от блогъра fighter_bomber.

“С помощта на ВСМ-1 могат да се залагат както противотанкови, така и противопехотни мини, включително известната на всички ПФМ-1с.

Мината е във формата на венчелистче за по-добър полет по време на минирането, като ВСМ може да пусне хиляди мини в ивици с дължина няколко километра. Буквата “с” на края на названието означава, че мината е оборудвана със система за самоликвидиране”, пише военен експерт.

За първи път в бойни условия тази система е използвана от военните във Виетнам. След това в Държавния научно-изследователски институт по инженерство към руското министерство на отбраната е разработен руският аналог ВСМ-1.

В комплекта на ВСМ-1 влизат четири контейнера за мини, които са окачени от външната страна на фюзелажа. Общо хеликоптерът може да носи от 116 до 7424 мини в зависимост от използвания тип. Минирането се извършва от височина от 30 до 150 метра при скорост на полета до 160 км/ч.

Системата за хеликоптерно миниране демонстрира висока ефективност в Афганистан при миниране на планински пътеки, използвани от муджахидините.

За една минута Ми-8 може да хвърли над 7000 противопехотни мини на участък с дължина до 2 км и ширина от 15 до 25 м. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.