ВИДЕО: Вижте красивия полет на два “Бели лебеда” над северните морета

ВИДЕО: Вижте красивия полет на два "Бели лебеда" над северните морета
Бе заснет полетът на два “Бели лебеда” – стратегическите самолети Ту-160.

Те прекараха 13 часа във въздуха, a маршрутът им премина през неутралните води на Баренцово, Норвежко и Северно море.

На видеото от руското министерство на отбраната може да се види, че при изпълнението на задачата са използвани самолетите “Василий Сенко” и “Владимир Судец”. Те са ескортирани от изтребители-прехващачи от Северния флот МиГ-31.

“По време на полета екипажите на Ту-160 и МиГ-31 извършиха дозареждане във въздуха”, се казва в съобщение на военното ведомство.

След това към руските самолети се приближават изтребители F-16 на норвежките и датските ВВС, а руските пилоти успяват да уловят редки кадри на съвместния полет на близко разстояние. След изпълняване на задачата “Белите лебеди” благополучно се завръщат в базата си близо до Саратов.

От руското министерство на отбраната подчертаха, че всички полети на самолети на далечната авиация на Военно-космическите сили на Русия се извършват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

Ту-160 е свръхзвуков стратегически бомбардировач и ракетоносец с изменяема геометрия на крилото, създаден от конструкторско бюро “Туполев” през 1970-те и 1980-те години.

Може да достигне скорост, два пъти надвишаваща тази на звука, както и да носи 45 тона бомби и ракети. Получава названието “Белия лебед” и в момента подлежи на модернизация. Ракетоносецът ще получи обновена авионика, по-добри двигатели, инерциална навигация и съвременна система за управление на оръжието. Благодарение на новия двигател практическият таван на Ту-160М2 ще бъде 18 км.

Самолетът може да бъде въоръжен с различни крилати ракети като КХ-55, К-55СМ, К-101, Х-102 и Х-15 ядрени ракети с малък обсег Х-15. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.