Британски експерт призна: руските атомни технологии са най-напредналите в света

Британски експерт призна: руските атомни технологии са най-напредналите в света
Бившият председател на специалната комисия по енергетика и изменение на климата в Камарата на общините в британския парламент Тим Йео заяви, че Русия разполага с най-добрите в света технологии в атомната енергетика, които са надеждни и проверени.

Йео отбеляза, че след големите проблеми в областта на строителството на АЕЦ, с които са се сблъскали Франция и САЩ, има  трима основни кандидати, “на които може да се заложи в тази област” – Русия, Китай и Южна Корея.

“Всички те предлагат добри и напреднали технологии. При това трябва да се вземат предвид редица аспекти, които ги отличават една от друга”, допълни експертът, цитиран от “Взгляд“.

“Що се отнася до руските технологии, то те са по-надеждни и проверени, но могат да бъдат по-скъпи от източноазиатските технологии. Китайците могат да предложат по-привлекателни договори от икономическа гледна точка.

Руснаците на свой ред биха могли да предложат възможности за локализация на доставките, както и пълна програма за обучение на местните сътрудници и оператори. Останалите доставчици не могат да предложат базов пакет от услуги като руския”, каза Йео.

В момента портфейлът от чуждестранни проекти на “Росатом” включва 36 блока на АЕЦ в различни държави по света.

“Росатом” е единствената атомна компания в света, която разполага с компетентности във всички направления на използването на атомната енергия, на всички етапи от жизнения цикъл на атомните съоръжения. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.