България доставяла оръжие за терористи

България доставяла оръжие за терористи


България доставяла оръжие за терористи ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК В wars.bg.
Оръжия, произвеждани в България, са били продавани на „Ислямска държава в Ирак и Левант”, съобщава РИА Новости.

В началото на 2013 г. е доставена военна техника, произведена в България, Хърватия, Румъния и Украйна, доверява анонимен източник на агенцията. Той посочва, че от България са били внесени бронетранспортьори, стрелкови оръжия, гранатомети, патрони. Хърватия е осигурила артилерийски системи, а Румъния – танкове и стрелково оръжие. Украйна е въоръжила ислямските радикалисти с бойна техника за пехотата. Въоръжението се осъществявало чрез фирми-еднодневки, специално създадени за изпълнението на една-две поръчки. В договорите като краен получател фигурирали други организации и страни.


Loading...

„Ислямска държава на Ирак и Левант“, която по-късно се преименува на „Ислямска държава“, е главната организация на близкоизточните въстанически сунитски групировки. Тя е създадена на 15 октомври 2006 г. Бойците на „Ислямска държава“, които до последно воюваха в Сирия, присъединиха към себе си сунитите от Ирак, военни, служили още в армията на Саддам Хюсеин, както и малки терористични групи.
Източник: frognews.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.