Русия оповести какви ще ги върши в космоса през 2017 година

Русия оповести какви ще ги върши в космоса през 2017 година
Космическият отрасъл на Русия през 2017 г. ще бъде пълен със значими събития – като се започне от развитието на космодрума в Байконур и се стигне до пилотируемата програма на Международната космическа станция, съобщава ТАСС в петък (6 декември).

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви на заседание на комисията по въпросите на строителството на космодрума “Восточной“, че главната задача на руския космически отрасъл през 2017 г. ще бъдат безаварийните пускове от новата площадка.

През февруари корабът “Съюз МС-02“ ще върне от орбита двамата руски космонавти Андрей Борисенко и Сергей Рижков, както и американския астронавт Робърт Шейни Кимброу, а на 27 март от Байконур ще бъде изстрелян космическият кораб “Съюз МС-04“, на борда на който ще се намира само един руски космонавт Федор Юрчихин и неговия американски колега Джек Фишер.

Институтът за медико-биологични проблеми, заедно с международни партньори, ще проведе първия по рода си от серията експерименти по имитация на космически полет до Луната. Експериментът през 2017 г. ще продължи 2-3 седмици тоест толкова, колкото ще трае полетът до Луната в реални условия. Серията експерименти ще продължи до 2021 г. с изолация на участниците. Експериментът е продължение на проведеното изследване “Луна-2015“, когато шест момичета прекараха девет денонощия в херметичен наземен комплекс.

През декември 2017 г. е планиран пуска на дългоочаквания многофункционален лабораторен модул “Наука“. Много експерти допускат, че събитието може да се премести и за 2018 г., но по-важното е, че с него космонавтите ще получат каюта за трети член на екипажа, втора тоалетна, както и европейският манипулатор ERA, който ще позволи редица изследвания без да се излиза в открития космос. За лабораторните изследвания на модула са предвидени 29 работни места.

Съкращаването на единия член на руския екипаж в началото на годината дава възможност за попълването на мястото с космически турист. Но като се отчита, че за подобен полет е нужна поне половин година подготовка, интригата кой ще заеме свободното място през септември 2017 г. се засилва.През последното тримесечие на 2017 г се очаква от новия космодрум “Восточной“ да бъдат направени още два пуска на космически кораби. Първо ще стартира ракетата-носител “Союз-2.1“ с два спътника с дистанционно управление от Земята “Канопус-В“, а след това и “Союз-2.1б“ с метеорологичния спътник “Метео-М“.

През второто полугодие на 2017 г. на космодрума “Восточной” се очаква не само пуска на ракетите, но и старта на строителството на наземната инфраструктура за ракетата-носител “Ангара“. По информация от вицепремиера на РФ Дмитрий Рогозин, това ще стане едва след завършване на подготовката на проектната документация.

Наземната инфраструктура на системата ГЛОНАСС тази година ще бъде предадена за експлоатация от руското военно ведомство. “Роскосмос“ и Министерството на отбраната на РФ подписаха сертификат за приемане, а окончателното прехвърляне ще стане след отстраняване на забележките, направени от военните след проведени изпитания на модернизирания наземен комплекс за управление.


Loading...

“Роскосмос“ и Центърът за подготовка на космонавти планират провеждането на подбор на нов отряд космонавти. Ще бъдат избрани 7-8 човека. Тази бройка е необходима за поддържане на работата на МКС до 2024 г.
Източник: Руски дневник

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.