АТАНАС ЗАФИРОВ, БСП: ЩЕ ВЪЗСТАНОВИМ ПРЕСТИЖА И ДОСТОЙНСТВОТО НА ВОЕННАТА ПРОФЕСИЯ!

АТАНАС ЗАФИРОВ, БСП: ЩЕ ВЪЗСТАНОВИМ ПРЕСТИЖА И ДОСТОЙНСТВОТО НА ВОЕННАТА ПРОФЕСИЯ!

АТАНАС ЗАФИРОВ
Народен представител в комисията по отбрана в 43-то НС, член на ИБ на БСП и съпредседател на Съвета по външна политика, отбрана и сигурност към НС на БСП.
Интервю за www.pan.bg – Преслав Панчелиев

– Г-н Зафиров, темата за отбраната на страната беше една от най-дискутираните в тази кампания. Какво предлага БСП като алтернатива на досегашното статукво?
Преди да правим каквито и да е предложения е добре да кажем какво е моментното състояние на сектора. Наследството, което ще получим и базата, от която се тръгва. Истината е , че сектора в момента е в колапс, в състояние на будна кома, през българските въоръжени сили премина едно цунами , това цунами си има име и се нарича управление на ГЕРБ.

Последните две години бяха време на обещания, очаквания и разочарования. МО беше отдадено под аренда на един изполичар, в лицето на военния министър – земеделеца Ненчев и той се отнасяше с него точно така – като човек, който е за малко, но за сметка на това с дълготрайни последствия.

Всички добри тенденции от управлението на БСП бяха преобърнати. Тук е мястото да вмъкна, че за последните осем години, БСП е управлявал този сектор едва 14 месеца. И всичко добро , което се постигна за тези 14 месеца беше напълно заличено. И е смешно, че един от основните акценти в програмата на ГЕРБ е човека в отбраната. Защото, именно по отношение на кадрите, те допуснаха най-големите гафове. И тука не става въпрос за смехотворните кадрови назначения на Ненчев, а за целенасоченото обезкървяване на БА откъм подготвени кадри и офицери.

Наложи се един порочен модел в подготовката на кадрите и формированията. Не се въвеждаха иновационни методи, форми, способи и модерни процедури, водещи до повишаване и подобряване системата за бойна подготовка и реализиране на планираните бойни оперативни способности.


Loading...

Една статистика : при кабинета Борисов 1, само през 2012 година, в изпълнение на приетия от тях план за развитие на армията и промяна в условията за пенсиониране, бяха принудени да напуснат 1270 офицери – 22% от служещите в БА подполковници и около 18% от майорите – почти всички с военна академия, а някои и с западна такава. По времето на кабинета Орешарски , за 14 !
Източник: pan.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.