Американците предупреждават: руснаците тестваха още една ракета “Кинжал”, която порази цел на 800 км

Американците предупреждават: руснаците тестваха още една ракета "Кинжал", която порази цел на 800 км

Американската разузнавателна мрежа е отбелязала засилена интензивност на тестовете на най-новия руски оперативно-тактически хиперзвуков ракетен комплекс “Кинжал”.

САЩ обаче все още не разполагат с адекватна стратегия за отразяване на евентуална атака с хиперзвукови оръжия.

“Кинжал” най-вероятно ще постъпи на въоръжение в редиците на руската армия през 2020 година. Към момента се провеждат интензивни изпитания на оръжието, отбелязва американската медийна компания CNBC, като се позовава на информация от докладите на тайните служби.

Вече са преминали 12 теста на изтребители МиГ-31 и в момента се работи над адаптацията на ракетите за бомбардировачи. По информация на руските медии с хиперзвуковите ракети ще бъдат въоръжени и Ту-22М3 от стратегическата авиация на Русия.

От CNBC съобщават, че в близко време са проведени три успешни изпитания на “Кинжал”, последните от които през юли, когато ракетата е поразила цел на разстояние малко над 800 километра.

По-рано телевизионният канал публикува материал, в който се твърди, че хиперзвуковите блокове “Авангард” също ще влязат в редиците на войските през 2020 година.

От Пентагона вече неколкократно изразиха опасения, че Вашингтон все още не разполага с необходимите средства за противодействие на атака с хиперзвукови оръжия. Това заяви и шефът на стратегическото командване на военното ведомство на САЩ генерал Джон Хайтън по време на изслушване пред Комисията по въоръжените сили към Сената.

Междувременно медиите съобщават за проблеми в американските системи за ПРО: по сведения на The New York Times през 2017 г. ЗРК “Патриот” в Саудитска Арабия не са успели да прихванат дори тактическа балистична ракета Р-11 (Scud), разработена още в средата на XX век. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.