Американски медии: Русия се подготвя за война от шесто поколение, способна да ни доведе до разгром

Американски медии: Русия се подготвя за война от шесто поколение, способна да ни доведе до разгром

Съединените щати признаха своята уязвимост към нетипичните ядрени оръжия, разработени от Русия и Китай, но също и от Северна Корея и Иран.

Подобно оръжие има за цел да постигне критично важни предимства, когато става въпрос за “революционни начини за провеждане на тотална война”.

Според порталът The Washington Free Beacon САЩ неотдавна са спонсорирали проучване за изграждане на ядрени бомби, способни да използват мощен електромагнитен импулс, с който да извадят от строя жизненоважни електронни устройства, при това на огромни разстояния .

“Атаката с ядрено електромагнитно оръжие е част от военната доктрина и плановете, които военните сили на Русия, Китай, Северна Корея и Иран изпълняват в своите военни учения като нов революционен начин на война. Този нов способ се нарича “безконтактна” война, война от шесто поколение, информационна война или кибервойна”, се казва в доклад, публикуван от руския интернет портал “Российская газета”. Ядрено-електронната война се нарича още “затъмняваща война”, защото е от съществено значение да се извади от строя цялата електронна техника.

Новите видове ядрени оръжия ще бъдат използвани на големи височини, където опустошителната експлозивна сила няма да окаже въздействие върху човешкия живот. Въпреки това електромагнитното им излъчване в резултат на експлозията може да унищожи цялостната електроника, да причини прекъсване на електрозахранването и да доведе до колапс на военната и цивилна инфраструктура, което ще принуди противника да капитулира. В зависимост от височината на детонацията се влияе както зоната въздействие на електромагнитното поле, така и силата му. Колкото експлозията е по-близо до земята, толкова по-силно е електромагнитното излъчване. Ако пък експлозията е на по-голяма височина, тя ще има по-голяма зона на въздействие на електромагнитно излъчване. Във всеки случай цялата континентална маса на Северна Америка може да бъде атакувана по този начин.

“Ако се активира ядрена бомба на височина над 30 км, ще се генерира електромагнитно излъчване с потенциално катастрофални последствия”, се казва в доклада. В него се уточнява, че използването на ядрени оръжия в този случай е много по-просто, отколкото по суша или море. То не изисква прекалено голяма точност, защото не се напада строго дефинирана цел, а по-широко пространство. Ядрените бойни глави могат да бъдат доставени в района на тяхното местоназначение по различни начини, включително със сателити, самолети, различни видове ракети и дори метеорологични сонди.

Според авторите на доклада супер бомбите, които могат да генерират електромагнитни импулси, способни да “изпържат” електронната инфраструктура, осигуряваща стратегическа комуникация и системи, вече са собственост на страни като Русия и Китай, а в бъдеще може би и на севернокорейската армия. За разлика от тях, според този доклад, САЩ все още нямат подобни оръжия.

The Washington Free пише, че в случай на сериозен конфликт между САЩ и Русия или Китай първоначално ще се използват ядрени електромагнитни супер оръжия за взривяване в близкия космос, което ще доведе до деактивиране на централните командни пунктове, чрез които се провежда стратегическото управление на армията на САЩ. Тези бойни глави са критична заплаха за целия ядрен арсенал на САЩ, се казва в доклада.


Loading...

“САЩ са много уязвими към този вид война, защото техните военни разчитат предимно на автоматизирани информационни системи и цифрови технологии. Нашето общество, разбира се, е технологично най-модерното в света, но много уязвимо към този вид война”, каза бившият сътрудник на ЦРУ Питър Прай, един от авторите на този доклад. Както е отбелязано в публикацията, голяма част от този доклад умишлено е “заглушена” чрез редакция, за да се предотврати по-голямо “изтичане” на данни за относителната уязвимост на американската войска към нови видове войни. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.