НАТО: Способностите на руския флот за безпрецедентни!

НАТО: Способностите на руския флот за безпрецедентни!
Колежът по отбрана на НАТО анализира руската морска политика и положението на руския флот, като стигна до заключението, че той  “има безпрецедентни възможности”, но те са посветени на отбраната на страната.

Авторът на доклада – британският анализатор Ричард Конъли – каза, че най-важната характеристика на руската военноморска политика е, че “няма прекалено амбициозни планове за владение на световните океани”, а вместо това “поставя реалистични цели за своите сили”, съобщава RT.

Според него Морската доктрина на Русия е важен документ, чиито цели са “предимно реалистични” и “разчитат на използването на ракетни системи на далечни разстояния, а не на изграждането на големи надводни кораби”.

Конъли подчертава, че Русия се фокусира върху развитието на флот, способен да унищожава цели на вражеска територия. Военноморските сили играят ключова роля в предотвратяването на ядрените заплахи и противодействието на американските планове за “бърз глобален удар”, добави той.

Според него, благодарение на ракетното оръжие, за дълго време руският флот ще бъде много по-мощен от китайския въпреки развитието на корабостроителната програма, стартирана от Китайската народна република.

“Ако сравним Русия с Китай, тогава способността на руския флот да изпълнява ракетни удари на дълги разстояния по море и по земя вероятно ще бъде по-голяма през следващите години”, подчертава Конъли.

В доклада на Колежа на НАТО се посочва, че руският флот “вече има безпрецедентни възможности за извършване на нестратегически атаки срещу цели, използващи ядрени и конвенционални оръжия”. Военноморските сили са постигнали това чрез “калибриране”, т.е. чрез въвеждане на ракети тип “Калибър” на въоръжение в модернизирани кораби и подводници от съветско време, както и в нови кораби.

Експертът смята, че съвременният руски флот има по-големи възможности да извършва операции срещу цели на вражеска територия, отколкото съветският флот през периода 1956-1985 година. Освен това, както заключава Конъли, руските военноморски сили биха могли да бъдат отговорни за справянето с “много по-широк спектър” от проблеми, отколкото преди десет години.

“Морската доктрина обяви и необходимостта да се обезпечи статутът на Русия като голяма военноморска сила”, тъй като тя се нуждае от силен флот, за да запази водещата си роля в многополюсния свят, казва британският експерт.

По-рано САЩ определиха руският флот като основен проблем, а новите руски подводници – като “най-страшните”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.