Как свалянето на сирийския Су-22 ще повлияе на отношенията САЩ-Русия

Как свалянето на сирийския Су-22 ще повлияе на отношенията САЩ-Русия
След като в неделя (18 юни) американските ВВС унищожиха сирийски изтребител Су-22 с твърдението, че нанесъл удар по поделение на опозиционните Демократични сили на Сирия, Москва развали споразумението със САЩ за предотвратяване на инциденти във въздуха.

Руското министерство на отбраната оцени едностранните действия на американската авиация като грубо нарушение на суверенитета на Сирия и нормите на международното право, а действията на Пентагона – като “военна агресия”.

Друг фактор, влошил обстановката, бе че по време на атаката на американския F/A-18E Super Hornet срещу сирийския Су-22 наблизо имало руски самолети.

От военното ведомство в Москва отбелязаха, че ръководството на коалицията не се е свързало с руските военни по отработената линия “Ел Удейд” (базата на ВВС на САЩ в Катар) – авиобазата “Хмеймим” и не ги е предупредило за опасността от инцидент.

В отговор руските системи за ПВО започват да съпровождат всички въздушни обекти (както дроновете, така и фронтовата авиация на коалицията) в района на действие на руската авиация западно от р. Ефрат.

От руското министерство на външните работи определиха инцидента със Су-22 като помощ за терористите, с които се борят САЩ.

 

Как новото напрежение между Русия и САЩ ще повлияе на войната с ИД

Инцидентът ще повлияе на първо място на хода на бойните действие за крепостта на “Ислямска държава” (ИД) в Сирия – гр. Ракка.

“В момента нито една от страните поотделно не може да освободи Ракка. Кюрдите, които подкрепят САЩ, изпитват недостиг на тежка техника за превземането на града, затова се ограничават с обсада. Сирийската армия на свой ред е в настъпление в Дейр аз-Зор и не е готова да се премести в район, в който се бие подкрепяната от САЩ опозиция”, каза пред “Руски дневник” военният експерт и заместник-директор на Института за страните от ОНД Владимир Евсеев.

Според анализатора успехът в едно от най-кръвопролитните сражения в сирийската война може да бъде постигнат само съвместно. Опозицията в момента се нуждае от танкове и тежка артилерия, с която да прогони бойците от Ракка, а в момента може да получи такава техника само с помощта на правителството на Сирия. След инцидента със Су-22 обаче този вариант трябва да бъде забравен.

“Действително, в източните предградия на Ракка американците са прехвърлили част от артилерийските оръдия от базите си в Близкия изток. Но те са малко. В момента е нужен масиран обстрел на районите, където има струпване на терористи от “Ислямска държава” в Ракка и участие на висококвалифицираните подразделения на спецчастите за последващото им елиминиране”, твърди военният анализатор от вестник “Известия” Алексей Рамм.

 

Какво ще прави Русия

Експертите смятат, че засилването на напрежението между Русия и САЩ е временно и в бъдеще страните ще възобновят сътрудничеството си в региона.

“Руската авиация ще се заеме с разчистването на пътищата на Дейр ез-Зор за сирийската армия. Освен това трябва напълно да обезпечим и отбраната на Палмира, за да не я загубим отново”, допълва Рамм.


Loading...

Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.