Как бойният Ка-60 бе превърнат в хеликоптер “Лукс” клас

Как бойният Ка-60 бе превърнат в хеликоптер "Лукс" клас
Перспективният многоцелеви хеликоптер Ка-62 за първи път се издига във въздуха по време на изложението на хеликоптерна техника HeliRussia-2017 през май тази година

Полетът отчасти става сензационен, тъй като машината се разработва вече от 20 години и никой от специалистите не се надявал тя изобщо да полети някога.

“Парадоксът е, че първоначално хеликоптерът е поръчан от военните. Тогава го наричат Ка-60 “Касатка”. Днес това е съвършено нова гражданска машина, която се позиционира на пазара като конкурент на много популярния италиански хеликоптер AgustaWestlandAW139. Той се произвежда серийно, а купувачи са правителства, газови и петролни компании по цял свят”, каза пред “Руски дневник” президентът на Международния център за геополитически анализ генерал-полковник в оставка Леонид Ивашов.

Появата на Ка-62 е основната интрига в руското хеликоптеростроене през тази година, коментира той.

Какъв е бил първоначално Ка-62

От военното си минало машината е запазила само формата на фюзелажа. Първоначално тя е замислена като командирски хеликоптер за ръководене на бойни действия. От борда командирът на ескадрилата на ударните Ка-50 “Черна акула” трябвало да управлява боя.

“На 60-ицата е трябвало да има бойна управляваща система, комплекси за радиотехническо и оптично разузнаване и радиоелектронно потискане. Така хеликоптерът трябвало да се превърне в мозъка на единната информационна система за управление. В крайна сметка обаче той не става такъв”, разказва Леонид Ивашов.

По думите му първо военните се отказват от самата “Черна акула” – не им допада, че в кабината има само един пилот. А той, логично, не може сам да изпълнява високоскоростен полет на пределно малки височини, да открива цели и да ги поразява с много точно оръжие. А след Ка-50 отпада необходимостта и да се създава машина за управление.

Несполуката с Ка-50 не спира главния конструктор на модела и герой на Русия Сергей Михеев и в крайна сметка той преработва единия модел и прави два. Благодарение на това в руската армия на въоръжение вече има два варианта на тази машина – сухопътният Ка-52 и палубният Ка-52 “Катран”.

Последният е уникален с това, че може не само да се базира на палубата на кораби, но и да носи две свръхмощни крилати ракети – Х-35 и Х-31. Първата е противокорабна, а втората е предназначена да поразява зенитно-ракетните системи от типа MIM-104A Patriot. По-рано такива възможности са имали само полубните изтребители Су-33 и МиГ-29К/КУБР.

Днешната “Касатка”

С Ка-60 конструкторът е направил нещо подобно. В дадения случай обаче той е “изхвърлил” всичко, свързано с военната програма, и се е съсредоточил върху създаването на машина за граждански цели.

“Измененията са преди всичко при двигателите. Вместо руски са монтирани френските Ardiden 3g с мощност 1680 к.с. с цифрова система за управление FADEC. Тя позволява летецът да бъде освободен от част от операциите и изразходва по-ефективно горивото. Използването на този мотор веднага подобри експлоатационните и скоростните характеристики на хеликоптера”, каза пред “Руски дневник” професорът от Академията на военните науки Вадим Козюлин.

По думите му машината има висока крайцерска (290 км/ч) и максимална скорост на полет (308 км/час) в сравнение с повечето чуждестранни аналози. Хеликоптерът има и съвременни изцяло композитни витла.

“Въобще в конструкцията на фюзелажа на Ка-62 композитите, които са високо издръжливи и свръхлеки, са 60%. Това е много висок показател за съвременната авиационна техника”, допълва той.

В салона има седалки за превоз на 15 души. В зависимост от желанието на възложителя машината може да бъде изпълнена в медицински, транспортен или VIP-вариант за чиновници и високопоставени мениджъри. Последният е сочен като най-перспективен, дори на фона на конкуренцията на италианския AW139.

Плюсове и минуси на новия хеликоптер

Експертите сравняват Ка-62 с друг руски проект – среднемагистралния авиолайнер Sukhoi Superjet 100, като отбелязват големия брой чуждестранни компоненти и на двете машини.

“В руските условия това е и добре, и зле. Лошо е, защото производството на техниката напълно зависи от политическата ситуация и евентуалните санкции. Добре е, защото позволява относително безболезнено летателният апарат да бъде сертифициран по международните стандарти и да започне да се пласира не само на вътрешния, но и на външния пазар”, посочва Козюлин.


Loading...

По думите му излизането на световния пазар ще стане основният фактор за успеха на Ка-62 на пазара. Ако това не се случи, компанията няма да може да си върне парите, похарчени за 20 години на разработки и неуспехи, през които е преминал Ка-62, заключава професорът.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.