“Росатом” създаде ядрен реактор за подводници, който подсигурява “постоянно” генериране на енергия?

"Росатом" създаде ядрен реактор за подводници, който подсигурява "постоянно" генериране на енергия?
Благодарение на иновативни конструкторски решения руските учени създадоха уникална система за задвижване, която на практика ще осигури “вечна” плаваемост на ядрените офанзивни подводници.

В Русия бе изграден и тестван ядрен реактор с така наречената “активна зона”, която осигурява неограничен ресурс на енергия за целия период на експлоатация на подводницата, пише в доклада на корпорацията “Росатом”, цитиран от РИА “Новости”.

Активната зона е “сърцето” на реактора. Тя съдържа ядрено гориво и точно в този централен елемент протича контролирана верижна реакция. Това означава, че ядрените подводници вече няма да се нуждаят от циклично пълнене с ядрено гориво.

Както каза бившият командващ на Северния флот адмирал Вячеслав Попов създаването на реактор с “неограничен” живот е от голямо значение за подводната бойна готовност на стратегическите сили на Русия. Той заяви още, че зареждането е “операция номер едно” и отнема най-малко един месец. На практика това означава, че за “времето за зареждане” бойният състав на флота се намалява с една подводница, добави Попов.

“С реактор, който няма нужда от зареждане, коефициентът на използване на подводницата се увеличава няколко пъти”, твърди адмиралът.

В доклада на “Росатом” пише, че са извършени тестове на нови видове реактори за подводници от четвърто поколение (атомните подводници “Борей” и “Ясень”). / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.