Птици в небето: кои са най-големите самолети, създадени в СССР и Русия

Птици в небето: кои са най-големите самолети, създадени в СССР и Русия
Русия е родина на някои спиращи дъха огромни самолети. Вижте сами!

“Иля Муромец” е пионер в руските самолети, проектиран и създаден от Игор Сикорски непосредствено преди Първата световна война – през 1913 година. Наречен на героя от славянската митология, той е първият четиридвигателен самолет. Също така става и първият пътнически самолет в света. За разлика от предшествениците си, той има удобна пътническа кабина, отделна пилотска кабина, няколко легла и баня. Човек може да излезе от него и да застане на долното крило.

Още от самото начало на полетите си през 1913 г. “Иля Муромец” поставя редица световни рекорди. През февруари 1914 г. се издига в небето с 16 души и едно куче на борда с общо тегло от почти 1300 кг, което е два пъти повече, отколкото до момента самолет е издигал. Това със сигурност помага, когато след началото на войната машината се превръща във военен самолет. През декември няколко броя от “Иля Муромец” формират първата ескадрила бомбардировачи.

Проектиран през 1930 г., бомбардировачът ТБ-3 е огромен самолет с четири двигателя. По време на Втората световна война той е използван както за бомбардировки, така и като товарен самолет. Същевременно участва и в един много специален проект – “Звено”. ТБ-3 е превърнат в “кораб-майка”, който трябва да носи няколко изтребителя, които обикновено се превръщат в бомбардировачи. Побира между два и пет такива самолета. Концепцията се оказва успешна през първия период от войната, когато “Звено” се използва за бомбардиране на някои стратегически обекти в Румъния, съюзник на Хитлер по онова време.

Най-големият в света самолет от 1930-те години е “Максим Горки”. Проектиран е от конструкторско бюро “Туполев” и има осем двигателя, а разстоянието на крилата му е 63 метра. Може да превозва до 70 пътници. Самолетът е кръстен на известния руски писател Максим Горки. Той поставя световни рекорди заради товароносимостта си. Проектиран е и за пропагандни цели, но е и оборудван с мощна радио система “Глас от небето”. Първият му полет е от 1934 г., но още през следващата година се разбива по време на демонстрационен полет. Гигантският самолет е ударен от изтребител, който го придружава. В резултат на инцидента загиват 49 души.

“Антонов” Ан-22 или “Антей” е най-големият в света турбовитлов самолет. Проектиран е от конструкторско бюро “Антонов” в средата на 1960-те години и се произвежда до средата на 1970-те. Самолетът е разработен за военни транспортни цели за съветските ВВС, но също така се ползва широко и за хуманитарни мисии. Въпреки огромните си размери (той е и първият съветски самолет с широко тяло), той може да излита от къси писти и дори без специална настилка. Ан-22 учудва посетителите на Парижкото въздушно шоу от 1965 г., тъй като те не са виждали самолет, който може да пренася 60 тона на разстояние от 5000 километра.

И още един “Антонов” – най-големият военнотранспортен самолет Ан-124 “Руслан”. В средата на 1980-те години той е най-тежкотоварната машина в света. Проектиран е така, че да е в състояние да транспортира части за установки за балистични ракети и необикновено големи граждански предмети. Има руски самолети, които се използват за транспорт на 140 тона от музикално оборудване за първия концерт на Pink Floyd в Москва през 1989 г. и дори още повече – 310 тона за концерта на Майкъл Джексън от началото на 1990-те.От време на време се появяват доклади относно възможността за подновяване на производството на “Руслан” (спряло в началото на 2000-те години), но в действителност състоянието, в което се намира “Антонов” в Украйна в момента, трудно би позволило това да се случи.

“Туполев” Ту-160 е най-големият и най-мощен военен свръхзвуков самолет. Също е и най-бързият стратегически бомбардировач. Има крила с променлив “размах”. В Русия е наричан “Бял лебед”, докато от НАТО предпочитат Blackjack. Проектиран през 1980-те години, Ту-160 и до днес е гръбнакът на руските стратегически военновъздушни сили.

Построен в средата на 1980-те години, “Антонов” Ан-225 “Мрия” все още е най-големият самолет в света. Самолетът е проектиран да транспортира космическата совалка “Буран” за съветската космическа програма. Построен е само един Ан-225, който в момента се намира в Украйна – в конструкторско бюро “Антонов”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.