“Морското чудовище” се завръща: Тихоокеанският флот се подсили с подводен ракетоносец клас “Антей”

"Морското чудовище" се завръща: Тихоокеанският флот се подсили с подводен ракетоносец клас "Антей"
Модернизираната ракетна атомна подводница по проект 949А “Антей” (кодово название по НАТО Oscar II) “Омск” бе предадена на Тихоокеанския флот.

Това предаде РИА “Новости”, като цитира информация, разпространена от пресслужбата на Източния военен окръг на Русия.

В рамките на програмата на V Международен военно-технически форум “Армия 2019” във Владивосток, след ремонт и модернизация, Тихоокеанският флот получи атомния подводен крайцер с крилати ракети (АПКРРК) “Омск”, се посочва в съобщението.

Модернизацията на подводницата започна през 2015 година. След края на всички дейности през май 2019 г. “Омск” премина изпитания в море, включително дълбоководно потапяне.

Изграждането на подводницата “Омск” по проект 949А започва на 13 юли 1989 г. в завода на “Севмаш” в Северодвинск. Официално се присъединява към корабите на ВМФ на СССР на 15 януари 1990 г. и е пусната на вода на 10 май 1993 година.

Подводната скорост на “Омск” е над 30 възела, а пределната ѝ дълбочина на потапяне е 500 м. Подводницата с екипаж от 130 души може да плава автономно в продължение на 120 денонощия. Надводната ѝ изместимост е 14 700 т при дължина 154 м и ширина 18,2 м в най-широката точка. Под вода тя е 23 860 тона. “Омск” е въоръжена с ракетни комплекси П-700 “Гранит”. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.