“Калашников” работи по хиперзвукова ракета-мишена за обучение на екипажите на системите С-500?

"Калашников" работи по хиперзвукова ракета-мишена за обучение на екипажите на системите С-500?
Предварителните изпитания на хиперзвуковата ракета-мишена “Гвоздика” са планирани за есента, в момента се създава опитен образец, съобщиха от концерна “Калашников”.

“Специалистите от НПО “Молния” и концерна “Калашников” работят по създаването на ново поколение ракети-мишени “Гвоздика”, което ще позволи на специалистите по противовъздушна отбрана да бъдат обучени да предпазват стратегически обекти от хиперзвукови оръжия”, заявиха от концерна на форума “Армия-2019”.

“В момента се работи по опитния образец; планираме да започнем предварителни тестове през есента”, добави източникът.

По-рано генералният директор на НПО “Молния” Олга Соколова съобщи в интервю за РИА “Новости”, че компанията провежда опитно-конструкторски работи по създаването на този продукт. Според нея съществуващите мишени от типа на “Стриж” скоро вече няма да са на въоръжение във войските, а новата ракета-мишена ще може да имитира перспективни средства за въздушна атака.

През май президентът на Русия Владимир Путин заяви, че видовете защита срещу хиперзвуково оръжие в Русия трябва да се появят по-рано, отколкото в други страни. След това той поясни, че засега никой в ​​света, освен Русия, няма хиперзвуково оръжие. “Но ние също напълно разбираме, че във водещите страни по света рано или късно такива оръжия ще се появят и ще бъде по-добре за нас, ако това се случи по-късно”, каза Путин на среща с военните. / bg.rbth.com

На “Армия-2019” за първи път показаха и бойния робот “Паладин”!

Специалистите от холдинга “Високоточни комплекси” на държавна корпорация “Ростех” разработиха роботехнически комплекс “Паладин”, който за първи път показват на форума “Армия-2019”, макар и в рамките на закрито изложение, пише “Российская газета“.

Конструкцията на бойната машина представлява необитаем боен модул “Драгун” на роботизирано шаси от БМП-3.

Комплекс “Паладин” е снабден с две оръдия от калибър 100 мм и 30 мм, както и картечница от 7,62 мм калибър. Роботехническият комплекс може да се управлява дистанционно от оператор или да действа в автономен режим.

В автономен режим комплексът самостоятелно разчита маршрута и се движи към крайната си точка, указана предварително от оператора. Освен автоматичните системи в “Паладин” е изцяло съхранена възможността за управление от щатен екипаж.

“Роботехническите комплекси са важна част от съвременните въоръжени сили. Те вече се ползват успешно за разминиране, доставки на товари, провеждане на операции по подсигуряване на радиационна, химическа и биологическа защита. Комплекс “Паладин” е създаден по пътя на интеграцията на иновационни технологии в напредналите военни разработки на руските инженери и е предназначен за решение непосредствено на бойни задачи и по-конкретно, огнева поддръжка на подразделенията, пробиване на вражеските отбранителни линии и транспортиране на личен състав.

Уверен съм, че той ще бъде оценен по достойнство от представителите на военните ведомства и силовите структури”, каза индустриалният директор на “Ростех” Сергей Абрамов.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.