“Тор” пристигна: Арктическата група на руската армия непрекъснато се укрепва с нови средства за ПВО

 

"Тор" пристигна: Арктическата група на руската армия непрекъснато се укрепва с нови средства за ПВО
Новите зенитно-ракетни системи (ЗРК) “Тор-М2ДТ”, предназначени за работа в арктически условия, постъпиха на въоръжение в Северния флот на Русия, заяви командващият флота вицеадмирал Александър Мойсеев.

Според него тестовете на бойните способности на комплексите в Арктика ще се проведат през летния период на обучение. Вицеадмиралът отбеляза, че обновяването и модернизацията на руския флот текат постоянно.

“Делът на съвременното въоръжение във флота непрекъснато нараства”, каза Мойсеев в Североморск на откриването на регионалната програма на международния военнотехнически форум “Армия 2019”.

В средата на юни министерството на отбраната на Русия публикува кадри от стрелба на арктическите зенитни ракетни комплекси (ЗРК) “Toр-M2ДT”. Ученията се проведоха на полигона “Капустин Яр” в Астраханската област.

“Toр-M2ДT” е модифицирана версия на комплекса “Toр-M2”. Монтирана е на верижен транспортьор ДT-30M.

Комплексите имат повишена проходимост. Те са способни да плуват, да преодоляват ровове и да работят при температури под -50 градуса по Целзий. “Тор” може и да унищожава цели няколко секунди след тяхното откриване. В хода на предишни тестове се оказа, че комплексите са способни да служат не само в Арктика, но и в тропиците и пустините.

Форумът “Армия 2019” се проведе в подмосковския град Кубинка от 25 юни до 30 юни. През първите три дни той се проведе при затворени врати. На 27 юни пристигнаха руският президент Владимир Путин и губернаторът на Московската област Андрей Воробьов. От 28 юни всеки имаше възможност да посети събитието. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.