Защо руснаците могат, но няма да стрелят с ядрени заряди от Армата

Защо руснаците могат, но няма да стрелят с ядрени заряди от Армата
Една от основните причини, поради които за най-новия руски танк Т-14 “Армата” не се провеждат и няма да се водят разработки на ядрен боеприпас, според руските експерти е свързана с далекобойността на танковото оръдие и опасността от ядрено облъчване на собствените сили.

“Танковото оръдие стреля максимум на 3 километра. Използването на ядрен боеприпас на такова разстояние е чисто самоубийство”, казва за “Руски дневник” ръководителят на военната програма на НТВ Сергей Кузнецов.

Военният анализатор на вестник “Известия” Дмитрий Литовкин допълва: “Представете си какво ще се случи на бойното поле, когато техниката започне да стреля с ядрени боеприпаси на един километър от хората, а вятърът започне да разнася радиоактивния облак в радиус от километри”.

По думите на Кузнецов, ако задачата е да се получи снаряд с максимална пробивна сила, то “по-лесно е да се използва снаряд с обеднен уран, отколкото да се прави ядрен взрив”.

Танкът Т-14 “Армата” бе показан за първи път на Парада на Победата в Москва през 2015 година. Сред основните отличителни белези на танка са необитаемият купол и това, че на база същата платформа ще бъдат създадени други видове военна техника – например бойна машина на пехотата, самоходна артилерийска установка, ремонтно-евакуационна машина и бойна машина за огнева поддръжка.

Къде са използвани и се използват ядрени заряди

Разработката на ядрени заряди с малък размер като тактическо атомно оръжие започва в Съветския съюз през 1950-е години, а през 1960-е е приета на въоръжение широка гама от различни тактически боеприпаси, включително и артилерийски снаряди за оръдия с обикновен калибър от 152 до 406 мм.

“По съветско време е имало дори и ядрени противопехотни мини. Затова самолетни бомби, а също така артилерийски и танкови снаряди в ядрен вариант, действително е имало по оръжейните складове. Но използването на всеки от тях се оказало нецелесъобразно”, казва Дмитрий Литовкин.

От артилерийските оръдия, които в момента са на въоръжение, теоретично с такива снаряди, например със снаряда 3БВ3 калибър 152 мм, могат да стрелят системите “Мста-С”, “Акация” и “Хиацинт”. По думите на полковника в оставка Виктор Мураховски такива снаряди в момента не са на въоръжение.

“За военни цели е целесъобразно да се използват ядрените бойни глави на балистичните ракети, които летят на стотици километри. Например оперативно-тактическия комплекс “Искандер-М”, чиито ракети могат да поразяват цели на разстояние до 500 км”, допълва Литовкин.

Източникът на фалшивата новина

Руските медии подеха съобщението от изданието “Дипломат” (The Diplomat), което, позовавайки се на непотвърдени медийни публикации, написа, че “Руската оръжейна компания “Уралвагонзавод” (УВЗ) не само ще осъвременни най-новите версии на мистериозния Т-14 с нова 2А83 152-мм картечница, но и ще разработи ядрен танков снаряд за тактическо използване на бойното поле”.

Краткото ни разследване показа, че източникът на фалшивата новина е публикация на сайта “Дифенс Уан” (Defence One), в която началникът на института “Потомак” (Potomac) Филип Карбърг твърди, че руснаците могат да направят такова нещо.

“Обявиха, че следващият танк след “Армата” ще има 152-милиметрово артилерийско оръдие. Говорят, че то ще може да изстрелва ядрени ракети. И човек си казва: “Говори се, че строят ядрен танк, танк, който изстрелва ядрена ракета?” Е, това е намекът”, смята Карбър.
Източник: bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.