The Wall Street Journal: С-400 е главният виновник за загубата на нашето въздушно господство

The Wall Street Journal: С-400 е главният виновник за загубата на нашето въздушно господство
Бариерите, създадени от тези комплекси, заплашват десетилетното безусловно въздушно господство на САЩ в небето над Близкия изток, Арктика и големи части от Азия.

Руският военнопромишлен комплекс освен това се готви в близките години да представи дори по-добра система за ПРО-ПВО от ново поколение: С-500 “Прометей”.

Американският портал  The Wall Street Journal отбелязва, че радарният компонент на мощната ракетна система С-400 “Триумф” може да открие и най-новите бойни самолети със “звездни” характеристики.

“Трябва да разберем, че времето на абсолютното американско господство във въздуха е отминало”, каза шефът на отбранителната програма в аналитичния Център за нова американска безопасност Елбридж Колби, цитиран от “Взгляд”.

Авторът посочва още, че Пентагонът вече е усвоил нови оперативно-тактически процедури при употребата на въздухоплавателния капацитет на международната военна коалиция в Сирия, поради появата на батарея от руски ПВО комплекси С-400.

Това значи, че въздушните удари са ограничени до спорадични действия в сирийските погранични зони и то само в случаи, когато авиационната поддръжка е необходима за сигурността на американския военен персонал.

В последната Стратегия за националната сигурност на САЩ от 2017 г. се отбелязва, че Русия “използва военните си възможности, за да лиши САЩ от достъп до кризисните зони и да ограничи способността ни да действаме свободно”. Вашингтон вярва, че така Русия иска доколкото е възможно “да отслаби геополитическото превъзходство на САЩ”.

Изданието отбелязва, че зоната на действие на С-400 се разширява чрез изпълняването на договорите за доставки на ЗРК в други страни. Така бариерите, които създават комплексите, заплашват “десетилетното безусловно въздушно господство на САЩ в небето над Близкия изток, Арктика и големи части от Азия”.

Твърди се също, че в Русия продължава разработката на комплексите от ново поколение С-500.

По-рано американските медии заявиха, че отсъствието за нови данни за руските зенитно-ракетни комплекси С-500 “Прометей” може да бъде свързано с нежеланието да се поставят под заплаха текущите сделки около продажбата на предшествениците им С-400.

Както отбелязва “Взгляд”, американските експерти не без опасения признават: С-500 могат да бъдат заплаха не само за крилатите ракети и самолетите, но дори и за спътниците в орбита.

Изданието също напомня и “грандиозната” реклама на С-400, която неотдавна беше направена в Китай. А именно – китайската армия обяви впечатляващи резултати от първите изпитания на ракетните системи, които напълно потвърдиха спецификациите, които гарантира производителят.

Руските ПВО системи С-400 “Триумф”” са предназначени за борба с всички съвременни и перспективни въздушно-космически оръжия. Максималният им хоризонтален обхват е около 400 км (с ракета 40Н6Е), на височина до 35 километра.

Обикновено в рамките на един дивизион се срещат 2-3 батареи от системите с общ 8-12 транспортно-пускови установки. Така в състава на един дивизион има 48 ракети готови за незабавни действия. Целият ракетен полк хипотетично може да атакува до 96 вражески въздушни цели в оперативен радиус до 400 километра. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.