Руската армия представи “Искандер” с четири ракети

Руската армия представи "Искандер" с четири ракети
По време на брифинг за чуждестранни военни аташета представители на руското министерство на отбраната демонстрираха пусковата установка на оперативно-тактическия комплекс “Искандер”, способен да носи до четири ракети.

В основната си версия оръжието е снабдено с две ракети.

Модифицираната версия на самоходната установка е със 17 см по-дълга от базовия “Искандер”, както и с 48,5 см по-висока. Транспортно-пусковите контейнери с крилати ракети са разположени по двойки на подемни релси.

Пред чужденците бяха демонстрирани и самите ракети – включително 9М729, разработка на ОКБ “Новатор”, заради която САЩ заплашват с изход от Договора за ракетите със среден и малък обсег.

Ракетата е с половин метър по-дълга от предишната си версия 9М728 заради повишената мощ на бойната си част и усъвършенстваните системи за управление. И двете ракети са унифицирани по болшинството от агрегатите, като двигателят и горивният запас са без промяна.

“Увеличаването на размерите доведе до ръст на масата на ракетата, в резултат на което максималният обсег на полета на 9М729 се намали с 10 км и съставлява 480 км”, сподели началникът на Ракетните войски и артилерията във Въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Михаил Матвеевски, цитиран от “Российская газета”.

Представители на САЩ и НАТО не присъстваха на брифинга. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.