The National Interest: Новият руски “летящ радар” А-100 ще бъде сериозен проблем за НАТО

The National Interest: Новият руски "летящ радар" А-100 ще бъде сериозен проблем за НАТО
След получаването на новите радари А-100 “Премьер” възможностите на руските Въздушно-космически сили значително ще се повишат, твърди се в статия на американското издание The National Interest.

Съчетанието на новия комплекс с изтребители Су-30СМ и Су-35С дава на Русия сериозно превъзходство във въздуха, твърди редакторът на изданието Дейв Маджумдар, цитиран от “Российская газета”.

А-100 е построен на базата на съвременния товарен Ил-76МД-90А, серийно произвеждан в Уляновск.

“Замяната на старите двигатели Д-30КП-2 с нови ПС-90А-76, инсталирането на модифицирани криле и усилено шаси съществено подобриха характеристиките на самолета”, пише авторът, позовавайки се на описанието на модернизираната машина.

Непосредствено радиолокационният комплекс е базиран на антена с активна фазирана решетка. Маджумдар отбелязва определено сходство между радиотехническото оборудване на А-100 със системата Northrop Grumman E- 2D Advanced Hawkeye, като подчертава преимуществата на руския образец.

“Системата под название “Премьер” включва в себе си и ротационна антена с активно електронно сканиране по вертикала и механично сканиране по азимута.

Според изявленията на разработчиците А-100 със своите панорамни радари и компютърни системи може да наблюдава въздушното пространство на стотици километри във всяка посока. След идентификацията на целта изпраща пълните данни за нея на комплексите за противоракетна отбрана. Въздушните комплекси от ново поколение могат да се използват като командни пунктове, което улеснява контрола на въздушни, сухопътни и морски групи.

“Много е вероятно новият радар с активно електронно сканиране да даде на руския А-100 преимущество над Boeing E-3 Sentry на американските военновъздушни сили. В последния се използва пасивна фазирана антенна решетка за вертикално сканиране в S-диапазона и механично сканиране по азимута”, пише Маджумдар.

ВКС на Русия планират да заменят целия си флот от 15 самолета А-50 и четири А-50У на превъзхождащите ги по болшинството от характеристики А-100, смята авторът. Въпросът е единствено в това колко време ще отнеме този процес. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.