Отправи ли една руска космическа компания предизвикателство към Илон Мъск?

Отправи ли една руска космическа компания предизвикателство към Илон Мъск?
Частната руска космическа компания S7 Space смята, че ще може да създаде собствена ракета за многократно ползване до 2023-2024 г., като ще може дори да я изстрелва от плаващ космодрум.

Това сподели един от главните конструктори на S7 Space Игор Радугин.

По негови думи обикновено нова ракета се създава за 5-7 години, а S7 Space се планира да отнеме максимум 6 години.

Конструкторът смята, че сроковете дори могат да се съкратят, благодарение на отсъствието на бюрокрация в частния космически отрасъл. Радугин също отбеляза, че създаването на подобна ракета е отнело 10 години на Илон Мъск и неговата компания SpaceX.

Руската ракета за момента не е дори на ниво първични документи. Но е известно, че ще работи на същия принцип, на който е и Falcon 9 – тя ще разполага с многократен блок за вертикално приземяване.

По думите на Радугин многократният блок ще се състои от технологии, които така или иначе до момента са реализирани – включително и средствата за приземяване.

През септември 2017 г. S7 купи плаващият космодрум “Морский Старт” и всичките негови активи. Сумата на сделката възлезе на 160 млн. долара.

На 10 септември главният конструктор на “РКК Энергия” Игор Радугин започна работа в S7 Space. На предната си позиция той се занимаваше със създаването на новата ракета-носител от среден клас “Союз-5” и свръхтежка ракета.

S7 Space нееднократно критикува “Энергия” за това, че “Союз-5” още на проектен етап е морално остарял и се разработва без оглед на икономическите изгоди от пуска му. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.