3 велики победи на руския флот, от които врагът настръхва

3 велики победи на руския флот, от които врагът настръхва

В сравнение с другите европейски военноморски сили руският флот е много млад – създаден е едва в началото на XVIII век. Въпреки това той бързо си печели репутация на страховита и непобедима сила.

Битката при Хангут (1714 г.)

През първата четвърт на XVIII в. Русия и Швеция водят кървави битки, които определят границите на Северна Европа за векове напред. Историците често посочват, че ключовият момент в Голямата северна война (1700-1721 г.) е битката при Полтава (1709 г.), когато руската армия разбива шведската. Но това е само малка част от цялата история. Швеция също е морска суперсила и Русия трябва да я унищожи, за да претендира за пълна победа.

Цар Петър прекарва дълги години в изграждането на руския флот, а през 1714 г. се възползва от предимствата в битката при Хангут (полуостров Ханко). Близо две дузини руски галерии атакуват шведския флот, състоящ се от над 12 плавателни съда, включително един тежък военен кораб с плоско дъно, известен със своята мощна артилерия.

Лично ръководейки нападението, Петър умело използва времето и факта, че шведите разделят силите си. Руснаците успяват да заловят почти всички вражески кораби.

Битката при Хангут е първата победа на руския флот в открито море. Заедно с битката при Полтава тя разбива гърба на шведската мощ и осигурява руската победа в Северната война.

Чесменската битка (1770 г.)

Като една от ключовите битки в Руско-турската война от 1768-1774 г., Чесменската битка допринася значително за окончателната руска победа в този конфликт и позволява на Русия да стъпи на черноморското крайбрежие.

Докато руската армия побеждава османските войски на сушата, руският флот, под командването на граф Алексей Орлов, търси врага в Средиземно море.

На 5 юли 1770 г. двата флота се срещат близо до западното крайбрежие на съвременна Турция. Османските военни кораби превъзхождат руските с 2 към 1, но Орлов принуждава врага да се оттегли в залива Чесме под покритието на сухопътната артилерия.

Тук Русия печели една от най-славните си военни победи. След като руските военни кораби дезориентират врага с огъня си, част от флотата влиза в залива и довършва останалите вражески кораби.

Османският флот претърпява катастрофално поражение, като губи над 30 кораба: фрегати и галери, както и 32 по-малки кораба. Руските жертви са малко, равняващи се на 5 бойни кораба.

Синопското сражение(1853 г.)

Много преди Кримската война (1853-1856 г.) да доведе до катастрофа за Русия, страната има много славни победи, като например Синопското сражение – последният голям конфликт, включващ ветроходни кораби.

На 30 ноември 1853 г. руският флот, под командването на адмирал Павел Нахимов, напада османски бойни кораби в пристанище Синоп в северната част на съвременна Турция. Въпреки свирепия огън на османските кораби и наземни батареи, руснаците влизат в залива и разгромяват врага си.

Победата е пълна, а османците губят почти всеки кораб в Синоп (7 фрегати, 1 параход и 3 корвети). Задържан е и командващият на врага – Осман Паша. Само един параход успява да се измъкне.

Що се отнася до руснаците, те не губят нито един кораб, макар че много от тях са сериозно повредени.

Триумфът в Синоп обаче има и негативни последствия за Русия. Великобритания и Франция са шокирани от “клането в Синоп”, както наричат битката, и решават да влязат във войната срещу Русия на страната на османците. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.