В Русия разработват технология, която безпогрешно открива замаскирани бази на терористите

В Русия разработват технология, която безпогрешно открива замаскирани бази на терористите
Руски учени успешно разработват технология за автоматично разпознаване на терористични бази на снимки, направени от дронове.

Това съобщи пред РИА “Новости” генералният директор на Фонда за перспективни изследвания Сергей Гарбук.

“Проектът върви изключително успешно, проведени са редица полеви изпитания, които потвърждават ефективността на създадената технология. Очаква се проектът да приключи през 2019 година”, каза Гарбук.

Според него в рамките на проекта се работи основно по две технологии. Едната цели да решава антитерористични задачи, свързани с разкриването на складове за оръжие и замаскирани бази на терористите на снимки, направени чрез дронове.

“Втората задача е свързана с решаването на задачи от отбранителен характер: автоматично разкриване на авиационна, морска техника, сухопътно въоръжение на снимки, получени от космоса”, обясни Гарбук.

Основен изпълнител на технологията е Московският физико-технически институт, който спечели конкурс, проведен през 2016 година.

Фондът за перспективни изследвания на Русия е създаден през 2012 г., за да подпомага научни изследвания и разработки в сферата на отбраната и сигурността. Дейността му е в три основни направления – химико-биологично и медицинско, физико-техническо и информационно.

В края на 2015 г. в структурата на Фонда бе създаден Национален център за разработване на технологии и базови елементи за роботехниката. В момента фондът работи по над 50 проекта, като за целта са създадени над 40 лаборатории във водещи университети, научно-изследователски институти и отбранителни предприятия. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.