Ще успее ли Русия да достави на Турция С-400?

Ще успее ли Русия да достави на Турция С-400?
В хода на състоялите се на 10 март преговори в Москва, президентите на Русия Владимир Путин и на Република Турция Реджеп Ердоган са обсъждали възможността на Анкара да бъдат доставени комплекси за противовъздушна отбрана С-400

За това стана известно едва седмица по-късно, но прессекретарят на държавния глава на РФ Дмитрий Песков потвърди в интервю за медиите достоверността на информацията. Министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу също съобщи, че страните са обсъждали този въпрос по време на срещата.

Както пишат руските медии, Анкара е заинтересована от покупка на комплекса и в момента обсъжда възможността за сключване на договор.

В момента Турция уточнява подробности: комплектацията на комплексите С-400, с която Москва може да ги достави, цената, сроковете за доставка и други. Ако страните успеят да се споразумеят по тези въпроси, с подготовката ще се заемат вече профилираните ведомства.


(Видео със стрелби на С-400)

Ще успее ли НАТО да блокира доставките на руско оръжие

“Турция е сред членовете на Северноатлантическия алианс, Брюксел и Вашингтон ще се опитат да попречат на сделката с Русия”, смята полковникът от резерва и главен редактор на списание “Арсенал Отечества” Виктор Мураховски.

“Сега страните ще започнат да лобират за интересите си, ще тръгнат изявления, че С-400 е несъвместима със стандартите на Алианса, че не може да бъде интегрирана в общата система за ПВО и т.н. и т.п. Наблюдавахме аналогична история с доставката на С-300 за Гърция (още един член на НАТО). Но тогава ние все пак успяхме да “задържим клиента” и да продадем на Атина 12 машини”, отбелязва експертът.

С-400 е най-новата руска система за ПВО, която може да се използва както за унищожаване на авиация, така и на крилати и балистични ракети на потенциалния противник. Тя поразява цели на разстояние до 250 км и на височина до 30 км.

По думите му американците ще лобират за своята система за ПВО Patriot, аналог на руската С-400.

“Тя е по-скъпа и отстъпва на руската по редица показатели: уязвимост, възможност за борба с балистични цели, време за привеждане в бойна готовност и други. Но тъй като САЩ и Турция са съюзници в НАТО, ще бъде даден ход на политически и икономически заплахи от страна на американския Конгрес”, допълва Мураховски.

Той отбелязва, че типовият дивизион С-400 (осем пускови установки плюс машините за обезпечаване) с боекомплект ракети струва $500 милиона. Въпросът е в това, колко дивизиона иска да закупи Турция. Като се има предвид модернизацията на предприятията от руския военно-промишлен комплекс, началото на доставките на руски системи за ПВО може да започне след три години, при условие, че преговорите преминат “по мед и масло”.

Пазарлъци по турски

Но не всички експерти оценяват толкова оптимистично перспективите за С-400 в Турция. “Изразите “проявява интерес” и “иска да купи” все още не означават, че Турция ще сключи договор за доставка на руско оръжие”, смята военният анализатор на ТАСС Виктор Литовкин.

“Всичко това е рисувано с вилица във вода. Навремето турците по същия начин водеха преговори за комплексите С-300. А накрая се оказа, че те са подбивали цената на китайците, които искаха да продадат на Анкара своите системи за ПВО HQ-9”, казва анализаторът.


Loading...

По думите му имало е подобна ситуация и с вертолетите Ка-52 за турските ВВС. Русия модернизира машината си според изискванията на Анкара, но договорът е спечелен от американската Bell. “Но в случай на успех това ще бъде най-големият военен договор между двете страни”, допълва експертът.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.