“Шам II” скоро ще тръгне на бой с войските на Асад

"Шам II" скоро ще тръгне на бой с войските на Асад


Самоделният танк “Шам II” на сирийските бойци
Погледнато отдалеч, това изглежда като голяма ръждива метална кутия, но всъщност е последното постижение на сирийските бунтовници – бронирана машина.

„Шам II” е базиран на автомобилно шаси и, според създателя му, е изцяло сирийски продукт. „Баща” на самоделния танк е Махмуд Абуд от бригадата „Ал-Ансар”, която оперира в района на Алепо. Създал го е само за един месец. Предната версия вече участва в сражения, но тя има защита само за водача.

Машината има екипаж от поне двама души, които са защитени с 25-милиметрова броня. Тя е изчислена да издържа попадение от 23-милиметров снаряд – такива са бордните оръдия на самолетите и вертолетите на сирийската армия. Самоделният танк няма шанс срещу пряко попадение с РПГ или танково оръдие, но по улиците на Алепо битките се водят основно с по-леко оръжие.

Бойците могат да отвръщат на огъня със 7,62-милиметрова картечница. Впечатляващото в случая е, че „Шам II” разчита изцяло на камери – няколко от тях се използват за ориентиране на водача, а една е монтирана върху картечницата. Стрелецът контролира нейното движение чрез джойстик и се прицелва, като гледа в монитора.
Според Махмуд Абуд, „Шам II” струва около 10 000 долара.


Loading...

Източник: webcafe.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.