ЦРУ призна: Атомни подводници на САЩ и Русия са се сблъскали до бреговете на Великобритания

ЦРУ призна: Атомни подводници на САЩ и Русия са се сблъскали до бреговете на Великобритания
Сред разсекретените от ЦРУ документи от времето на Студената война се оказа телеграма за сблъсък между атомни подводници на САЩ и СССР във водите на Северно море до Великобритания.

Телеграмата, датираща от 3 ноември 1974 година, е била адресирана до Хенри Кисинджър – по онова време държавен секретар на САЩ.

В документа, който е останал засекретен над 40 години, се съобщава, че подводниците са се сблъскали в непосредствена близост до мястото на базиране на американските подводници в шотландския залив Холи Лох, на около 50 километра от Глазгоу.

Текстът на телеграмата е разпространен от в. The Times със заглавието „Сблъсък на атомни подводници е можел да провокира война”. „Получено е съобщение от Пентагона, че една от нашите подводници клас „Подейдон” току що се е сблъскала със съветска подводница.

Ракетният подводен крайцер със стратегическо предназначение „Джеймс Медисън” е излизал от Холи Хок, за да заеме позиция, когато се е сблъскал със съветска подводница, чакаща зад пределите на базата с цел установяване на следене. И двата кораба с изплували на повърхността, но след това съветската подводница отново се е потопила във водата. Засега няма информация за степента на повредите, ще ви държим в курс”, се казва в телеграмата.


Loading...

Изданието също цитира експерт, по думите на който, „сблъсъкът на американската подводница, носеща 160 ядрени бойни глави, и съветския съд бил толкова сериозен, че е могъл да доведе до началото на Трета световна война”.
Превод и редакция: БЛИЦ

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.