„Хризантема“ или как се дават имената на руските оръжия

„Хризантема“ или как се дават имената на руските оръжия


За руската военна техника и как се дават имената на руските оръжия в тези статии се споменават различни названия, състоящи се от букви и цифри, които нищо не говорят на повечето от читателите. Редакцията реши да изясни ситуацията и да разкаже какво се крие зад тези непонятни обозначения.
В Русия по историческа традиция нещата се стичат така, че самолетите получават името на създателя си, по-точно на конструкторското бюро, където той е бил разработен, а цифрите им са номерът на разработката. При това изтребителите, щурмовите самолети и прихващачите основно получават нечетни цифри, макар и в това правило да има изключения – бомбардировачът Ту-95 или например транспортният самолет Ан-125.

Ако става дума например за изтребителя Су-27, „Су“ означава съкращението от названието на конструкторското бюро, разработило самолета – „Сухой“, а 27 е номерът на разработката.

Често след цифрата следват още букви. На първо място се появява буквата „С“, която свидетелства за това, че самолетът се произвежда серийно. След това в зависимост от развитието си и по-нататъшната работа над модела той получава и буквата „М“, което означава „модернизиран“. След това може да следва поредният номер на модернизацията. Например Су-27СМ3.

Освен това се среща буквата „К“, което означава „комерсиален“ (в смисъл „търговски“ – бел. ред.), тоест предназначен за износ. Буквите „УБ“ означават „учебно-боеви“, а „П“ – че даденият самолет е реализиран в модификация „прихващач“. При създаването на изтребител на базата на самолет бомбардировач или на принципно нов по отношение на бойните му възможности, се сменя и цифровото обозначение. Така например направеният на базата на Су-27 фронтови бомбардировач получава обозначение Су-34, а самолетът от поколение 4++, представляващ по същество много дълбока модернизация на Су-27, започва да носи името Су-35.

Бронята е здрава

Извън зависимостта от конструкторското бюро и завода, в които машината е била разработена и се произвежда, присъства универсален индекс „Т“, което означава „танк“. По-нататък следва годината, в която машината е била готова за предаване на армията. Танкът Т-72 е постъпил на въоръжение през 1973 г., Т-64 и Т-62 – в началото на 60-е г. До включването си в армията всяка бронетанкова техника носи името „обект“, към който се добавя заводският индекс. Така най-новият руски танк „Армата“ засега носи названието „обект 148“, но след приемането на въоръжение в армията ще бъде официално наречен „Т-14“, тъй като за първи път в готов вид прототипът е бил демонстриран на армейското началство именно през 2014 г.

При буквите, които следват след цифрите, ситуацията е подобна на тази при самолетите, само че тук, поради голямото количество модернизации и с цел тяхното обозначение, освен буквата „М“ се използват още „А“ и „Б“ или при глобална модификация – „У“. Освен това „К“ е обозначение за командирски танк, а „С“ – за експортен. Трябва да се отбележи, че най-продаваният в света от 2001 до 2010 година танк Т-90 е бил приет на въоръжение под нов индекс едва след идването на тогавашното ново ръководство на страната (след разпада на СССР – бел. ред.). В същността си този танк е модернизация на Т-72 и е трябвало да приет на въоръжение под названието Т-72БУ

Букет за врага

Артилерията има твърде специфични обозначения. Всичко, което започва с „9К“, стреля с ракети и реактивни снаряди (РСЗО – реактивна система за залпов огън); всичко, започващо с „2С“, се отнася към САУ (самоходните артилерийски установки), а с „2Б“ са минометите, бойните машини за залпов огън.

С ракетното въоръжение и противовъздушната отбрана (ПВО) ситуацията е по-сложна. Даденото съоръжение работи в рамките на система и названието на конкретна машина често представлява специализиран индекс, който рядко се среща в популярните публикации. Така в системата на ПВО С-300 влизат обзорни радиолокационни станции, станции за съпровождане и осветяване на целта, различни ракети, зареждащи машини и т.н. При С-300 и С-400 цифрата след „С“ означава максималната далекобойност.

Извън буквено-цифрените обозначения на номенклатурата имена на въоръжението се дават от гледна точка и на други традиции – например според асоциациите, които предизвиква едно или друго оръжие: преносим ракетно-зенитен комплекс „Игла“, „Стрела“. Или конструкторите измислят цяла серия синонимични названия. Така серията САУ получава освен буквите и цифрите и имена на цветя: „Божур“ („Пион“), „Зюмбюл“ („Гиацинт“), „Лале“ („Тюльпан“), „Хризантема“. И по-красиво звучи, и по-добре се запомня.


Loading...

Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.